Όπλο «στρατιωτικής τρομοκρατίας» κατά της Ελλάδας από την Τουρκία

Ο καθηγητής Κ. Γρίβας αναλύει το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο της Άγκυρας


ΕΛΛΑΔΑ
12:17
05/11/2018
Όπλο «στρατιωτικής τρομοκρατίας» κατά της Ελλάδας από την Τουρκία
27
loading

Η Τουρκική Πολεμική Βιομηχανία ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ότι έκανε ένα ακόμη βήμα στην ανάπτυξη του εγχώριας σχεδίασης ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου (EM railgun) ŞAHİ 209 Block-1, της εταιρείας Yeteknoloji AS.

Ο Κωνσταντίνος Γρίβας, αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ο οποίος διδάσκει επίσης «Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή», στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύει σχετικά στην ιστοσελίδα news.gr και σχολιάζει εάν αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια νέα απειλή για την Ελλάδα.

Όπως αναφέει: «Πολύ απλοϊκά, τα όπλα αυτής της κατηγορίας αποτελούνται από δύο μεταλλικούς πυλώνες που ανάμεσα τους τοποθετείται ένα μεταλλικό βλήμα, αποτελούμενο συνήθως από βολφράμιο. Με τη χρήση μιας πολύ ισχυρής πηγής ηλεκτρισμού παράγονται αντίρροπα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στους δύο πυλώνες, με αποτέλεσμα το βλήμα που βρίσκεται ανάμεσά τους να εκτοξεύεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Χοντρικά, η ίδια μεθοδολογία χρησιμοποιείται και για τα μαγνητικά τρένα υψηλών ταχυτήτων, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην Ιαπωνία. Αυτή η εξέλιξη τοποθετεί την Τουρκία στην μικρή ομάδα των χωρών που αναπτύσσουν παρόμοια όπλα και η οποία συμπεριλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να αναπτύξουν παρόμοια όπλα με σκοπό να τα τοποθετήσουν σε πολεμικά πλοία, προσφέροντάς τους έτσι μεγάλες δυνατότητες αυτοάμυνας, με τη χρήση βλημάτων υπερυψηλής ταχύτητας (hypervelocity), εναντίον αντιπλοϊκών βαλλιστικών πυραύλων (ASBM), όπως είναι ο κινεζικός DF - 21D, αλλά και για την προσβολή στόχων εδάφους σε μεγάλες αποστάσεις. Επισημαίνεται ότι η ταχύτητα των βλημάτων θα μπορεί να φθάνει ακόμη και τα οκτώ ή δέκα χλμ το δευτερόλεπτο. Όμως, οι υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις ενός παρόμοιου όπλου δυσκολεύουν την τοποθέτηση του στον περιορισμένο χώρο ενός πολεμικού πλοίου και απαιτούν την ύπαρξη ολοκληρωμένων συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας (integrated electric propulsion systems / IEPS).

Παρόμοια συστήματα, σε πολεμικά πλοία, μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί μόνο στα τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά DDG 1000 κλάσης Zumwalt και τα βρετανικά αντιτορπιλικά Type 45, τα οποία όμως αντιμετωπίζουν και τα δύο διάφορα προβλήματα. Πιο εύκολη λοιπόν είναι η τοποθέτηση παρόμοιων όπλων στην στεριά, όπως κάνει η Κίνα, επιδιώκοντας να χρησιμοποιήσει τα hypervelocity βλήματα που εκτοξεύουν ώστε να προσβάλει αμερικανικά πολεμικά σκάφη, ιδιαίτερα τις ομάδες μάχης των αμερικανικών αεροπλανοφόρων (CCG), σε αποστάσεις πολλών εκατοντάδων χλμ από τις ακτές της.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι για ποιον λόγο η Τουρκία αναπτύσσει ένα παρόμοιο σύστημα και τι θα προσέφερε στην στρατιωτική της ισχύ και γεωπολιτική της στρατηγική.

Μια αρχική απάντηση είναι ότι η Τουρκία προχωρά στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος για επικοινωνιακούς λόγους ώστε να δείξει ότι κατέχει υψηλή τεχνολογία και αποτελεί έναν από τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων στην Ευρασία, όπως είναι ο κυρίαρχος γεωπολιτικός της στόχος.

Όμως, ενδέχεται να προκύψουν και σοβαρά επιχειρησιακά οφέλη για τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρούς πονοκεφάλους στην ελληνική Άμυνα.

Όπλο «στρατιωτικής τρομοκρατίας»

Καταρχάς, ένα παρόμοιο όπλο, στο περιορισμένων γεωγραφικών διαστάσεων ελληνοτουρκικό σύστημα, μπορεί να έχει στρατηγικό ρόλο μιας και πιθανώς θα δύναται να εξαπολύει βλήματα σε αποστάσεις εκατοντάδων χλμ. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να είναι σε θέση να προσβάλει στόχους υψηλής σημασίας σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια με βλήματα τα οποία θα είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και ακόμη πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν, αφού αποτελούν αδρανή κομμάτια μετάλλου χωρίς δικό τους σύστημα πρόωσης και κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Η δε μεγάλη ταχύτητα εξασφαλίζει σε αυτούς τους "τεχνητούς μετεωρίτες" ότι θα μεταφέρουν στον στόχο πολύ υψηλή κινητική ενέργεια, επιτυγχάνοντας μεγάλο καταστρεπτικό πλήγμα. Επιπροσθέτως, ένα παρόμοιο όπλο θα λειτουργεί πολύ πιο οικονομικά σε σχέση με ένα πυραυλικό σύστημα, για παράδειγμα, ενώ και το απόθεμα των βλημάτων που θα έχει στη διάθεσή του θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Έτσι, μεταξύ των άλλων, η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί δράσεις "στρατιωτικής τρομοκρατίας" εναντίον της Ελλάδας για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, στο πλαίσιο συγκρούσεων που θα κινούνται κάτω από το κατώφλι μιας "πλήρους" πολεμικής αναμέτρησης.

Επιπροσθέτως, παρόλο που τα βλήματα δεν είναι κατευθυνόμενα, η πολύ υψηλή ταχύτητα που επιτυγχάνουν ενδέχεται να προσφέρει στα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα, εάν ενταχθούν σε δικτυοκεντρικές δομές, τη δυνατότητα να προσβάλουν ακόμη και πολεμικά πλοία εν κινήσει, σε αποστάσεις δεκάδων ή και εκατοντάδων χλμ από τις τουρκικές ακτές.

Εναντίον παρόμοιων απειλών τα πλοία επιφανείας έχουν ελάχιστες έως μηδενικές ικανότητες αυτοάμυνας ή ακόμη και προειδοποίησης. Βέβαια, τίθεται το κρίσιμης σημασίας ζήτημα της ακρίβειας πλήγματος παρόμοιων όπλων, ακόμη και εναντίον στατικών στόχων. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι με τη χρήση ισχυρών αλγορίθμων, τους οποίους μπορούν να προσφέρουν οι πρόοδοι στην πληροφορική, ιδιαίτερα οι τεχνολογίες διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data), είναι πιθανόν να μπορούν να επιτύχουν την απαιτούμενη ακρίβεια.

Ακόμη, σε αμυντικούς ρόλους, τα hypervelocity βλήματα παρόμοιων όπλων, μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία "φυσαλίδων" (‘bubbles’) αντιπρόσβασης και άρνησης περιοχής (A2/AD), προστατεύοντας κρίσιμης σημασίας περιοχές από την είσοδο εχθρικών αεροσκαφών ή πυραύλων.

Σε συνδυασμό με το υπό ανάπτυξη βαλλιστικό οπλοστάσιο της Τουρκίας και μεγάλου βεληνεκούς συστήματα αεράμυνας, όπως είναι το S – 400, τα ηλεκτρομαγνητικά πυροβόλα  μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός πλέγματος επιθετικών και αμυντικών ικανοτήτων, για τις οποίες η Ελλάδα ενδέχεται να μην έχει επαρκή αντίδοτα αν δεν αναπτύξει και αυτή νέες μαχητικές ικανότητες.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τουρκικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο ανάπτυξης, ενώ καμία χώρα μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευάσει ένα λειτουργικό σύστημα και όλα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Έτσι, δεν μιλάμε για ένα όπλο που θα κατασκευάσει σίγουρα η Τουρκία αλλά για κάτι που ενδέχεται να κατασκευάσει κάποια στιγμή στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική του τεχνολογικού δυναμισμού της γείτονος αλλά και των προωθημένων αντιλήψεων που έχει στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνολογία του πολέμου και θα πρέπει να μας προβληματίσει».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

27
σχόλια
 1. avatar Για να μαθαίνετε :

  το υπερόπλο της ομάδας Ε, κατασκευάστηκε σε ερευνητικό κέντρο μακριά απο την Αθήνα και κατόπιν ο καλός μας υπουργός Αμύνης που τον τραβολογάνε ΤΩΡΑ στη φυλακή, το πούλησε στους Σαουδάραβες κι αυτοί με τη σειρά τους στους Αμερικάνους. Κατά τα άλλα, μάθετε πρώτα πόσα υπερόπλα κατασκευάζονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο σε ερευνητικά κέντρα και μετά θα βάλετε τα γέλια με τις βλακείες των Τούρκων. Απλά κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για αυτά.

 2. avatar ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ ‘Η ΘΑΝΑΤΟΣΤΤΤ

  Η Τουρκία είναι μέλος των G 20. Δηλαδή είναι ανάμεσα στις 20 ισχυρότερες χώρες του πλανήτη με θέση 17.
  Είπατε τίποτα;
  'Εριξε ρώσικο μαχητικό, σέρναν και βασάνιζαν τον πιλότο μέχρι να τον εκτελέσουν και μετά οι Ρώσοι.......ΚΕΡΝΑΓΑΝ ΤΣΑΪ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ....
  Είπατε τίποτα;

  1. avatar ????Turkey Ottomans ⚔️

   Δεν νομιζο να έχουν κατι να πουν έτσι ραγιαδες ????χαχαχα Elhamdulillah masallah insallah

  2. avatar thanahs

   ο τσάρος τότε, έπιασε τον σουλτάνο από τα κάστανα και δεν είπε τίποτα, ο γκόλντεν μπόυ έκανε `φού` και κατρακύλησε η λίρα και δεν μπόρεσε να απαντήσει

 3. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Μην ανησυχειτε εμείς είμαστε απόγονοι του λεμονιδα και έχουμε υπεροπλα από τους ελ που κατασκευαστηκαν στον Σείριο. Ψηφίζουμε χρυσή αυγή για να φτάσουμε μέχρι την Κίνα. Ουγκ ουγκ

  1. avatar K x

   Εδώ είσαι λάθος.

 4. avatar apaisios

  Οι δεξιουληδες του δικομματισμού μέσα από τις σαχλοφυλλαδες τους δεν ήταν που μιλούσαν για το υπερόπλο της ομάδας Ε και πράσινα άλογα? Και ενώ απασχολούσαν τον κόσμο με αυτές τις χαζομάρες, άδειαζαν τα δημόσια ταμεία τα χρήματα των οποίων μεταξύ άλλων προορίζονταν για την εθνική άμυνα. Τελικά μάλλον πούλησαν ακόμα και το υπερόπλο μη κλ*σω στους Τούρκους χαχα όμοιος ομοίω μάτι δε βγάζει, ο Ερντογάν πήρε τη σκυτάλη της γελοιοτητας επιδοξα γιουσουφακια μου και τώρα κλ*νετε μέντες ήδη μη χάσετε το δοτό σας βολεμα.

 5. avatar giw93

  σιγα την ζημια που κανει εγω αν με χτυπησει τετοιο οπλο θα βγω απο τα συντριμια σωος και αβλαβης ισως με καμια μελανια......

 6. avatar wtf1

  Επειδη ειδα το βιντεο που προωθουν οι Τουρκοι, μονο για γελια ειναι! Λενε για στοχους χιλιομετρα μακρυα και αυτο που δειχνουν ειναι ενας στοχος στα 200-300 μετρα, μια βολη που ειναι σαν πυροτεχνημα, σαν τον σαιτοπολεμο της Χιου κατι τις, και τιποτα αλλο και ο στοχος που καθαρα ανατιναζεται οχι απο την βολη αλλα απο ελεγχομενη αλλη πηγη. Αυτα ειναι για να τα βλεπουν οι αμορφωτοι Τουρκοι που ολοι ψηφιζουν τον Ερντογαν και να νομιζουν οτι ο Ερντογαν τους εκανε ισαξιους με Αμερικη και Ρωσια και η νεα Οθωμανικη αυτοκρατορια ειναι γεγονος.Βεβαια ριχνουν πολλα λεφτα σε νεες τεχνολογιες, εξελιξη και στρατιωτικα προιοντα αλλα απο την ανακοινωση μεχρι την πραγματοποιηση υπαρχει μεγαλος δρομος.

  1. avatar thanahs

   καλά, μπάζει αυτό με την εμβέλεια, αφού μετά από λίγα χιλιόμετρα αρχίζει να γίνεται εμφανής η καμπυλότητα της γης και απότι κατάλαβα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αέρως

 7. avatar thanahs

  και μόνο που υπάρχει βούληση για κάτι τέτοιο και γίνονται τα πρώτα βήματα στην πολεμική τους βιομηχανία, καλομελέτα. Εμείς εδώ με μηδενική καινοτομία και βιομηχανία, θα αγοράζουμε μια ζωή από τους ξένους ενώ οι απέναντι θα έχουν γραμμή παραγωγής και θα μπορούν να χτυπήσουν τα σκοπέτα σε Χιο-Μυτιλήνη για πλάκα (για να μη μιλήσουμε για απόβαση). Η δικιά μας Ελβο ούτε καναδέζες δε φτιάχνει. Ξυπνάτε λαλάκες μου να γίνουμε σκληρή δεξιά και πειθαρχημένη χώρα γιατί ειδικά εμάς, θα μας οικτίρουν οι μελλοντικές γενιές ως μαλθακούς άχρηστους που φέραν την καταστροφή ψηφίζοντας για βίσμα, ή για να τους μειωθεί ο ενφια

 8. avatar νικονικο

  Ειναι μεχρι να τα παρουμε στο κρανιο και να να βγει απο μεσα μας το παρελθον των αρχαιων πολεμιστων...με τα δοντια θα τους φαμε οτι και να λενε..

  1. avatar Giorgos Karkanis

   Όσο το πόπολο ψηφίζει Συριζανθελ ΝΔΟΎΛΑ κινείται ξεροπηγαδα κλπ ανθελληνικά κόμματα ή Ελλάδα θα πέφτει περισσότερο στην παρακμή

 9. avatar Ωχ!

  Δηλαδή τώρα, σε προσλαμβάνω υπεύθυνο ασφαλείας μου (π. χ. ΤραμπάκουλαςBank) και ξαφνικά λαμβάνω μια απειλή για μπόμπα.... Μου γίνεσαι τώρα πιο απαραίτητος πριν την πρόσληψή σου ή όχι κε καθηγητά; μήπως ήρθε ο καιρός να μαθαίνουν οι Έλληνες ευέλπιδες τους υπαρκτούς κινδύνους και τις στρατηγικές αντιμετώπισής τους αντί ανερματιστων κινδυνολογιών κε ΥΠΕΘΑ και αναπληρωτή του....

 10. avatar Ανακατωσούρης

  Οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει πολεμική βιομηχανία. Εμείς πότε θα βάλουμε ως στόχο την ανάπτυξης πολεμικής, αλλά και ναυπηγικής βιομηχανίας; Πότε θα αφήσει η πολιτεία τον Έλληνα εργαζόμενο να δουλέψει, χωρίς να του αποσπά λύτρα βαφτίζοντάς τα φόρο και εισφορές;

 11. avatar Χαχαχαχαχαχα

  Γελάει ο πλανήτης..........

  1. avatar Giorgos Karkanis

   Με τούς Τούρκους ή με τα δικά μάς χάλια;

   1. avatar Τώρα…

    μας προβλημάτισες..

 12. avatar Prim8

  Λοιπόν, είδε κάνεις στο βίντεο πραγματική βολή; γιατί εγώ δεν είδα, ουτε στόχο, ούτε τίποτα, ένα ειδικό εφέ είδαμε και τίποτα άλλο. Προφανώς και είναι είτε μούφα, είτε στα σκαριά ημιτελές και πολύ πιθανό να μη δουλέψει ποτέ.

  1. avatar ????Turkey Ottomans ⚔️

   Φραπε με γαλα η χωρις ? άσε τα υπολοιπα σε εμας 1974?? 1996?? δε λέω τπτ για ??1453

   1. avatar Γιατί ρε τέρας;

    Γιατί επιτρέπεις τέτοια σχόλια; Προδότες παντού τελικά.

    Αυτός που γράφει τα σχόλια είναι προφανώς από Θράκη, σπούδασε δωρεάν με ελληνικά χρήματα και κάθεται και γράφει για την πατρίδα του. Και καλά κάνει εν μέρει, πατρίδα του είναι. Εσείς όμως εκεί στον έλεγχο σχολίων ποια πατρίδα έχετε και τα δημοσιεύσετε; Δεν ντρέπεστε λίγο; Τόσο Μ πια;

    1. avatar Αντίο τέρας

     Δεν υπάρχει σωτηρία. Προδότες παντού. Το τελευταίο μου σχόλιο στην φυλλάδα σας.

     1. avatar ????Turkey Ottomans ⚔️

      Με το να φυγεις δεν θα καταφέρεις τπτ υπάρχει πολύ μίσος και στις δύο πλευρες εγώ κάποια ιστορικά γεγονότα ανάφερα δεν φταίω εγώ εάν δεν ειναι αρεστά. ????

   2. avatar ΓιωργοςΤ

    Και φραπέ με γάλα η χωρίς και 1974 1996 1453 και αρκετά άλλα(να μη κουραζομαστε) πάλι μάγκες έιμαστε

   3. avatar νικονικο

    Το 1453 αγράμματε ήταν ρωμαϊκή αυτοκρατορία..και όχι οι Έλληνες ...αμέσως μετά να σου θυμίσω κάποιον Κολκοτρωνη κάποιον "Καραϊσκάκη"με την γνωστή ατάκα και πολλούς άλλους....όσο για το '74 και το '96 ας μην ήταν τα λαμωγια οι πολιτικοί και θα σου ελεγα εγω..μακάρι μεγάλε να μην πιαστουμε γιατί θα κλάψουν πολλες ωθομανες μανουλες...και άμα δες σου αρέσει ο φραπές μπορείς να πας στην τριτοκοσμικη χώρα σου...αλλά εδώ είναι καλά...εκεί είναι δεν ειναι...άσε που δεν έχει και φραπε..

    1. avatar ????Turkey Ottomans ⚔️⚔️

     Λοιπόν ειπα δεν λέω τπτ για 1453??Instanbul εσεις καμαρωνετε για Βυζάντιο Κωνσταντίνο Παλαιολόγο όχι εμεις οσο για Καραϊσκάκη να σου υπενθυμιζο ότι Πυροβολήθηκε από Ελληνικό χέρι τελος φραπε οντως δεν εχουμε ομως σε λίγο καιρο θα εχουμε S400 ευχαριστουμε το ξανθό γενος δεν λεω τπτ για F35????

    2. avatar Erik

     Βρε συ Νικολάκη τα "λ..α " πολίτικοι είναι Ελληνες πολίτες που τους επέλεξαν 11 εκατομμύρια Ελληνες. Εκτος και αν το 74 ας μην είχες παραγγείλει σουβλάκια και το 96 που είχε ντέρμπι η ομαδαρα με πίτσα 2+1 δώρο και θα του έλεγες εσύ. Σωστα Νικολάκη. Άλλα στο πρόβατο της φταίει και ο βοσκός και ο λύκος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει