Χωρίς ούτε έναν εφημερεύοντα σε νευραλγικά τμήματα, όπως Παθολογικό, Καρδιολογικό και Μαιευτικό-Γυναικολογικό, μένει για πολλές μέρες του Αυγούστου το νοσοκομείο Κομοτηνής.

Την ίδια στιγμή, η αγανάκτηση φουντώνει και στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα από υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες που έχουν κάνει το τελευταίο πεντάμηνο. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί και σήμερα το νοσοκομείο Σερρών, με τους γιατρούς να αντιδρούν στην έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αναφέρει δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου».

Τα προγράμματα εφημέρευσης δε «βγαίνουν» πλέον με βάση τις ανάγκες περίθαλψης αλλά προσαρμόζονται στα ψαλιδισμένα κονδύλια, που δε φτάνουν για να εφημερεύουν καθημερινά γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ) προειδοποιεί ότι οι εφημερίες δεν είναι ασφαλείς και ότι θα υπάρξουν θύματα, ενώ διερωτάται αν χρειάζεται παρέμβαση εισαγγελέα «για να θυμίσει στους υπεύθυνους ότι διοικούν μονάδες υγείας και δεν είναι λογιστές σε σούπερ μάρκετ για να κόβουν εφημερίες σαν να ήταν οδοντόπαστες ή απορρυπαντικά».

«Η δημοσιοποίηση του προγράμματος εφημεριών του Αυγούστου ήρθε να επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μας για το εφημεριακό χάος», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΙΝΟΚΥΘ. Το χάος που μπορεί να δημιουργηθεί με τις ψαλιδισμένες εφημερίες στα νοσοκομεία πρόσφατα είχε επισημάνει και η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.

«Πρόγραμμα- τέρας»

Οι εκπρόσωποι των γιατρών διαμαρτύρονται για τη στάση της διοίκησης του νοσοκομείου Κομοτηνής, καθώς, όπως υποστηρίζουν, έφεραν το πρόγραμμα εφημεριών στα μέτρα του κονδυλίου του υπουργείου Υγείας.

«Δημιούργησαν ένα πρόγραμμα-τέρας που μεταξύ άλλων: Αφήνει χωρίς ούτε έναν εφημερεύοντα για πολλές ημέρες του μήνα βασικά τμήματα του νοσοκομείου όπως το Παθολογικό, το Καρδιολογικό, το Μαιευτικό-Γυναικολογικό, το Αναισθησιολογικό, το Ακτινολογικό! Περιορίζει τους εφημερεύοντες χειρουργικών τμημάτων με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διενέργεια οποιασδήποτε επείγουσας χειρουργικής επέμβασης. Περιορίζει κατά 50% τους εφημερεύοντες των κέντρων υγείας. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εφημερεύουν πλέον μόνο δυο ειδικευόμενοι ή αγροτικοί γιατροί για παθολογικά ή χειρουργικά περιστατικά, ενώ το πρόγραμμα των προηγούμενων μηνών περιλάμβανε επιπλέον ειδικευμένο γιατρό για τα παθολογικά περιστατικά και εφημερεύοντες για καρδιολογικά και παιδιατρικά περιστατικά που στο νέο πρόγραμμα εξαφανίστηκαν. Και αυτό, παρά τη νομοθεσία που προβλέπει υποδοχή και διακίνηση των επειγόντων περιστατικών από έμπειρους γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων».

Ορατοί οι κίνδυνοι για τους ασθενείς

Τα κονδύλια για τις εφημερίες είναι περιορισμένα αλλά το νοσοκομείο αναγκάζεται να προσαρμοστεί, υποστηρίζει ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, Κωνσταντίνος Μαυροματίδης. Παράλληλα, αναφέρει ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να προκύψουν κίνδυνοι για τους ασθενείς.

«Η Πολιτεία αυθαίρετα μείωσε τα ποσά για τις εφημερίες, χωρίς να υπολογίσει αν μπορούν να γίνονται με ασφάλεια. Μέχρι πρόσφατα παίρναμε και 240.000 ευρώ το μήνα για τις εφημερίες, τώρα εγκρίθηκε το ποσό των 160.000 ευρώ. Επομένως, το πρόγραμμα εφημέρευσης προσαρμόζεται στο ποσό αυτό», τονίζει ο κ. Μαυροματίδης, προσθέτοντας ότι οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να κάνουν τόσες εφημερίες για όσες θα πληρωθούν και όχι περισσότερες όπως έκαναν μέχρι πρόσφατα, διότι τις επιπλέον δεν πρόκειται να τις πληρωθούν. Ο ίδιος προτείνει, εφόσον δεν αυξάνονται τα κονδύλια, να γίνει ανακατανομή τους και αν χρειαστεί να κοπούν εφημερίες από τα κέντρα υγείας που έχουν λιγότερο φόρτο από το νοσοκομείο, ώστε να μοιραστούν δίκαια ανάμεσα στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας.

Την ίδια ώρα, οι ειδικευόμενοι ανέστειλαν προσωρινά την επίσχεση εργασίας από την περασμένη Παρασκευή, περιμένοντας την εκπνοή της προθεσμίας που έθεσαν με εξώδικη δήλωση στο διοικητή για να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου.

«Φοβόμαστε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο Κομοτηνής είναι απολύτως ενδεικτική για όσα θα συμβούν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μετά την εφαρμογή της εγκυκλίου Λυκουρέντζου, με την οποία καλούνται οι διοικητές να προσαρμόσουν τα προγράμματα εφημεριών στα ελλιπή κονδύλια», δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), Δημήτρης Βαρνάβας.

Διαμαρτυρία στο Ιπποκράτειο

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο διαμαρτυρήθηκαν χτες με συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου επί της οδού Καραμανλή, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για τα δεδουλευμένα από υπερωρίες, νυχτερινά και αργίες που έχουν κάνει το τελευταίο πεντάμηνο. Εξαιτίας της κινητοποίησης, το νοσοκομείο λειτούργησε με προσωπικό ασφαλείας. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον αναπληρωτή διοικητή Πέτρο Σερίδη και κατέθεσε τα αιτήματά τους.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων, όσο ο εμπαιγμός συνεχίζεται οι κινητοποιήσεις θα εντείνονται. Σήμερα, στις 7 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη του γραφείου διοίκησης.

Απεργούν και σήμερα στις Σέρρες


Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργεί και σήμερα το νοσοκομείο Σερρών, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που ξεκίνησαν χτες οι γιατροί, αντιδρώντας στην έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι γιατροί διανύουν τον έβδομο μήνα απλήρωτης δεδουλευμένης εφημεριακής εργασίας και δηλώνουν ότι έχουν φτάσει σε οριακές καταστάσεις, πέρα από τη βιολογική τους εξάντληση. Λόγω της κινητοποίησης ακυρώθηκαν τα προγραμματισμένα ραντεβού για εξετάσεις και χειρουργεία, ενώ εξυπηρετούνται μόνο επείγοντα περιστατικά.

Στο μεταξύ, την απόφασή τους να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους ανακοίνωσαν οι δέκα παθολόγοι. Οι γιατροί είχαν καταθέσει την παραίτησή τους στο διοικητή πριν από δεκαπέντε μέρες επικαλούμενοι μεταξύ άλλων τραγικές συνθήκες εργασίας, επιβάρυνση των ωραρίων τους και καθυστέρηση της πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών.

(φωτογραφία αρχείου)