Οκτώ εντυπωσιακοί φάροι της Ελλάδας

Αγέρωχοι και περήφανοι - Δείτε τις φωτογραφίες


ΕΛΛΑΔΑ
7:33
19/08/2018
Οκτώ εντυπωσιακοί φάροι της Ελλάδας
7
loading

Για εκατοντάδες χρόνια, το φως τους συντρόφευε τους θαλασσόλυκους. Ήταν τα χρήσιμα σημάδια για τους ναυτικούς, που έσωζαν τα πλοία και τις ζωές τους. Ενέπνευσαν, όμως, και πολλούς ποιητές, γι’ αυτό και τους συναντάμε σε αρκετά ποιήματα.

Οι φάροι αποτελούν και σημαντικά σύγχρονα μνημεία, καθώς αντικατοπτρίζουν τη θέση που ανέκαθεν κατείχε η χώρα μας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, την Κυριακή 19 Αυγούστου, όπου 27 φάροι σε όλη την Ελλάδα, θα είναι ανοιχτοί για το κοινό, βρήκαμε οκτώ εντυπωσιακούς φάρους της χώρας μας.

Φάρος των Αγίων Θεοδώρων - Κεφαλονιά

Βρίσκεται στην περιοχή Λάσση κοντά στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Κατασκευάστηκε το 1828 από τους Άγγλους. Καταστράφηκε με τους σεισμούς του 1953 και ξαναχτίστηκε σύμφωνα με το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο των Άγγλων.

Φάρος Αγίου Νικολάου - Κέα

Κατασκευάστηκε το 1831 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων. Κτισμένος πάνω σε ένα πέτρινο λευκό χτίσμα, στην άκρη του λιμανιού του Βουρκαριού αγναντεύει το Αιγαίο. Είναι ένας από τους δύο πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού δικτύου.

Φάρος Απολυτάρες - Αντικύθηρα

Βρίσκεται στο νοτιότερο μέρος του νησιού. Κατασκευάστηκε το 1926 και αποτελεί ένα εξαίρετο μνημείο νεότερης αρχιτεκτονικής. Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται μόνο με σκάφος από τη θάλασσα ή περπατώντας από τα μονοπάτια που ξεκινούν από τα Κατσανεβιανά ή τα Γαλανιανά. Για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι αδύνατη η προσέγγιση του, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Είναι ορατός σε απόσταση 36 ναυτικών μιλίων.

Φάρος Μελαγκάβι - Ηραίον (Λουτράκι)

Βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του όρμου της Κορίνθου και οδηγεί τα πλοία που πλέουν στον Κορινθιακό και κινούνται προς το λιμάνι και τη διώρυγα της Κορίνθου. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1897. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1947, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του φαρικού δικτύου επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Η πρόσβαση σε αυτόν γίνεται οδικώς.

Φάρος Ταινάρου (Κάβος Ματαπάς)

Στον φημισμένο Κάβο Ματαπά όπως αποκαλούν οι ναυτικοί, το Ακρωτήριο Ταίναρο, δεσπόζει ο εμβληματικός φάρος. Είναι ο νοτιότερος φάρος της ανατολικής Ηπειρωτικής Ευρώπης. Κατασκευάστηκε από τους Γάλλους το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887.

Φάρος Δουκάτο - Λευκάδα

Στην πιο νότια γωνιά της Λευκάδας, το Κάβο Δουκάτο καμαρώνει για τον φάρο του, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1890. Στα πανάρχαια χρόνια (1200 πχ), στο ακρωτήρι έκαναν θυσίες για να εξευμενίσουν τους θεούς και το πνεύμα της τρικυμίας.

Φάρος Μονεμβασιάς

Βρίσκεται στην ανατολική άκρη της ομώνυμης χερσονήσου, (βόρεια της παλαιάς πόλης της Μονεμβασιάς), έναν τόπο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ο φάρος  άναψε για πρώτη φορά το 1897, όμως, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε σβηστός λόγω των φθορών που υπέστη. Το 1945 επισκευάσθηκαν τμήματα του και επαναλειτούργησε.

Φάρος Τουρλίτης - Άνδρος

Από τους πιο εντυπωσιακούς φάρους, αφού είναι ο μοναδικός που είναι κτισμένος πάνω σε έναν βράχο μέσα στην θάλασσα. Κατασκευάστηκε το 1887 και βρίσκεται απέναντι από τη Χώρα της Άνδρου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Έκτορας Νταϊφάς

  Απευθυνθείτε στην Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού

 2. avatar Ellraiser

  ....Ισπανοί: Σας ομιλεί ο Juan Manuel Salas Alcantara, εδώ είμαστε δυο άτομα. Έχουμε μαζί μας ένα σκύλο, το βραδινό μας φαγητό, δυο μπουκάλια μπύρα και ένα καναρίνι. Το καναρίνι κοιμάται αυτήν την ώρα. Επιπλέον μας υποστηρίζει ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Dial de La Coruna. Σας ομιλούμε από τον φάρο με αριθμό Α-853 των ισπανικών ακτών Finisterra Galicia και σας γνωστοποιούμε ότι δεν έχουμε πρόθεση να μετακινηθούμε. Δεν έχουμε ιδέα αν είμαστε ο μεγαλύτερος ή ο μικρότερος φάρος των Ισπανικών ακτών. Μπορείτε να προβείτε σε όλες τις γ....... απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια του γ...... σκάφους σας που σας επαναλαμβάνω κατευθύνεσται ολοταχώς προς τις βραχώδεις ακτές μας. Αλλά και πάλι επιμένουμε και σας υποδεικνύουμε να αλλάξετε την πορεία σας 15 μοίρες βόρεια.
  Αμερικανοί : OK. Κατανοητό, ευχαριστούμε.

 3. avatar Ellraiser

  Ο παρακάτω διάλογος μεταξύ Αμερικανών και Ισπανών λέγεται ότι είναι πραγματικός, σύμφωνα με αυτούς που τον δημοσιοποίησαν, και καταγράφτηκε από το κανάλι 106 (Finisterra/ Galicia) των Θαλάσσιων Επικοινωνιών.
  Ισπανοί: Εδώ Α-835, για να αποφύγετε την σύγκρουση παρακαλώ αλλάξτε την πορεία σας 15 μοίρες βόρεια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεστε 25 ναυτικά μίλια μακριά και κατευθύνεστε ακριβώς κατά πάνω μας....
  Αμερικανοί : Αλλάξτε εσείς την πορεία σας 15 μοίρες νότια.
  Ισπανοί : Αρνητικόν! Επαναλαμβάνω, αλλάξτε πορεία 15 μοίρες βόρεια.
  Αμερικανοί : Σας ομιλεί ο πλοίαρχος σκάφους των ΗΠΑ, αλλάξτε πάραυτα την πορεία σας 15 μοίρες νότια.
  Ισπανοί: Την υπόδειξή σας δεν την βρίσκουμε ούτε λογική ούτε εφικτή. Εάν δεν θέλετε να προσκρούσετε επάνω μας, αλλάξτε την πορεία σας 15 μοίρες βόρεια.
  Αμερικανοί: (Με υψωμένη φωνή) Σας ομιλεί ο πλοίαρχος Richard James Howard του σκάφους USS Montana του δεύτερου σε μέγεθος αεροπλανοφόρου του στόλου των ΗΠΑ. Έχουμε μαζί μας δυο αντιτορπιλικά, καταδιωκτικό αεροσκάφος και τέσσερα υποβρύχια. Επιπλέον έχουμε την υποστήριξη καταδρομικών. Δεν κάνω ΥΠΟΔΕΙΞΗ αλλά σας ΔΙΑΤΑΣΣΩ! Αλλάξτε πορεία 15 μοίρες νότια, σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια του στόλου μας. Πάραυτα τσακιστείτε και αλλάξτε πορεία!....

 4. avatar Λέω εγώ τωρα

  Ξέρει κανείς πως μπορεί να γίνει φαροφύλακας? Πρέπει να έχει τελειώσει κάτι συγκεκριμένο? Που κάνει αίτηση κλπ κλπ. Αν ξέρει κάποιος.....

  1. avatar ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ

   Έχει καταργηθεί το επάγγελμα γιατί όλοι οι φάροι λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια.Όταν όμως υπήρχαν φαροφύλακες, ανήκαν στο Πολεμικό Ναυτικό

  2. avatar gggggg

   "Και υπάγονται στο Πολεμικό Ναυτικό. Είναι μια υπηρεσία ξεχωριστή, που λέγεται Υπηρεσία Φάρων. Δηλαδή ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό. Και παίρνεις βαθμούς ανάλογα με τα χρόνια. Κατατάσσεσαι στη σχολή και κάθεσαι εκεί τρεις μήνες και σου μαθαίνουν αυτά τα πράγματα που πρέπει να μάθεις και σε στέλνουν σ’ όποιο φανάρι έχει ανάγκη η υπηρεσία." http://manthos67.blogspot.com/2009/03/blog-post_8008.html?m=1 Πάντως το επάγγελμα είναι ήδη προς εξαφάνιση (ήδη ένας φαροφύλακας μπορεί να διαχειρίζεται δεκάδες φάρους λόγω της τεχνολογίας)

 5. avatar alexandros 43

  Αγέρωχοι στην άκρη του πουθενά. Μια συλλογή από φάρους μπορούμε να απολαύσουμε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=oUF3uxM61Ww σε ένα υπέροχο εναέριο βίντεο!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει