Πώς να αντιμετωπίσετε τις πυρκαγιές

Οδηγός αυτοπροστασίας από το γραφείο Πολιτικής Προστασίας


ΕΛΛΑΔΑ
23:56
20/06/2012
Πώς να αντιμετωπίσετε τις πυρκαγιές
loading

Στο… κόκκινο είναι η Πυροσβεστική με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές που ξέσπασαν. Μετά τις κραυγές απόγνωσης των πυροσβεστών ότι δεν έχουν ούτε επαρκή μέσα για την κατάσβεσή τους αλλά ούτε και απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ερέτριας, εκδίδει οδηγίες αυτοπροστασίας και αντιμετώπισης των κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές.

Για την αποτροπή των πυρκαγιών

Δεν πρέπει να καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Να μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

Να αποφεύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες). Δεν πρέπει να πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους. Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Στην περίπτωση πάντως που το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δασική έκταση, πρέπει να δημιουργήσετε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι σας καθαρίζοντας και απομακρύνοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα, τις πευκοβελόνες, τα ξερά φύλλα, τα κλαδιά κλπ.
Να απομακρύνετε όλα τα ξερά κλαδιά από τα δέντρα και τους θάμνους.

Αραιώστε γύρω από το κτίσμα την δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για λόγους ακόμη μεγαλύτερης ασφάλειας και όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, απομακρύνετε την δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων.

Προφυλάξτε, εξωτερικά, τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες, τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.
Καλύψτε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού του κτίσματος με ειδικό, μη εύφλεκτο, συρμάτινο σύρμα έτσι ώστε οι σπίθες να μην μπορούν να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι. Να προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και μεριμνήστε για τη συντήρηση τους. Να εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Μία δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένας σωλήνας νερού, μπορεί να σας προστατεύσουν από την πυρκαγιά.

Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά

Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεσθε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά. Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται. Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει