Οι πιο δυσαρεστημένοι Ευρωπαίοι είναι οι Έλληνες

Το 50% θεωρεί πως η κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει και πως τα χειρότερα έρχονται


ΕΛΛΑΔΑ
17:06
14/06/2018
Οι πιο δυσαρεστημένοι Ευρωπαίοι είναι οι Έλληνες
8
loading

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι καλή και εκφράζει αισιοδοξία για το μέλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα και πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 και 28 Μαρτίου.

Οι πιο δυσαρεστημένοι της ΕΕ, ωστόσο, είναι και αυτήν τη φορά οι Έλληνες, αν και η κατάσταση βελτιώνεται κυρίως σε ό,τι αφορά στις προοπτικές για το μέλλον.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους και την προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση, θετικά απάντησε το 35% και το 30% των ερωτηθέντων Ελλήνων, αντίστοιχα, έναντι 71% και 61% συνολικά στην ΕΕ.

Επίσης, το 50% των Ελλήνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα θεωρεί πως η κρίση δεν έχει ακόμα τελειώσει και πως τα χειρότερα έρχονται, ποσοστό που αν και μειωμένο κατά εννιά μονάδες σε σχέση με το φθινόπωρο απέχει 11 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε γενικές γραμμές, οι Έλληνες είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι της ΕΕ από τη ζωή τους, σε ποσοστό 52%, καταγράφοντας, ωστόσο, μείωση της δυσαρέσκειας κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το φθινόπωρο. Στη ΕΕ των 28 αλλά και στην Ευρωζώνη, οι πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη ζωή τους κατά 83%. Σε ό,τι αφορά στη γενικότερη κατάσταση στη χώρα τους, θετική τη χαρακτηρίζει το 51% των ερωτηθέντων σε σχέση με 6% στην Ελλάδα και αρνητική το 47%, σε σχέση με 94% στην Ελλάδα.

Επιπλέον, το 98% των ερωτηθέντων θωρεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κακή, ποσοστό σταθερό σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του φθινοπώρου 2017. Στην ίδια ερώτηση, οι Ευρωπαίοι απάντησαν θετικά κατά 49% (+1% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα) και αρνητικά κατά 47%.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μόλις το 18% των Ελλήνων που έλαβαν μέρος στην έρευνα θεωρεί πως η ζωή τους θα βελτιωθεί τον επόμενο χρόνο, αν και ποσοστό αυξημένο κατά τρεις μονάδες σε σχέση με το φθινόπωρο, έναντι 30% στην ΕΕ και 29% στην Ευρωζώνη. Γενικά στη χώρα καθώς και στην οικονομία το 37% και το 42%, αντίστοιχα, των ερωτηθέντων Ελλήνων δήλωσε πως πιστεύει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους 12 μήνες έναντι 22% και 23% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ωστόσο, και στις δύο ερωτήσεις οι αρνητικές απαντήσεις των Ελλήνων είναι μειωμένες κατά 6% σε σχέση με το φθινόπωρο.

Αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ εξέφρασε το 58% των Ευρωπαίων και το 42% των Ελλήνων, που είναι οι μόνοι -μαζί με τους Βρετανούς- με μεγαλύτερο ποσοστό αρνητικών απαντήσεων (53%) αν και μειωμένων κατά επτά μονάδες σε σχέση με το φθινόπωρο. Η στήριξη για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση παραμένει, ωστόσο, μεγάλη στην Ελλάδα, καθώς το 69% των ερωτηθέντων δήλωσαν υπέρ του ευρώ σε σχέση με 61% στην ΕΕ και 74% στην ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά στην εμπιστοσύνη στην ΕΕ, οι Έλληνες έδωσαν θετικές απαντήσεις κατά 27% (+4% σε σχέση με το φθινόπωρο) και αρνητικές κατά 69%, έναντι 42% και 48%, αντίστοιχα σε ευρωπαϊκό μέσο.

Την κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι την εμπιστεύεται το 12% των Ελλήνων (+1% σε σχέση με το φθινόπωρο) έναντι 34% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ τα πολιτικά κόμματα μόλις το 4%, έναντι 19% στην ΕΕ.

Στα μέσα ενημέρωσης έχει εμπιστοσύνη το 22% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα (+7% σε σχέση με το φθινόπωρο), έναντι 40% στην ΕΕ.

Ως πιο σημαντικά προβλήματα της χώρας, οι Έλληνες θεωρούν την ανεργία (54% έναντι 25% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), την οικονομική κατάσταση (45% έναντι 15%) και το δημόσιο χρέος (29% έναντι 9%).

Σε επίπεδο ΕΕ, η μετανάστευση συνιστά την κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ένωση, τόσο για τους Έλληνες (37%) όσο και για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (38%). Ακολουθεί η τρομοκρατία (29% και στα δύο) και η οικονομική κατάσταση, όπου η διαφορά μεγαλώνει: 30% στην Ελλάδα και 18% στην ΕΕ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Φοινικιος

  Το συνονθύλευμα εκ του οποίου αποτελείται η πλειοψηφία των νεοελλαδιτων, για να ειναι ευχαριστημένο θέλει να μην δουλεύει και να έχει απεριόριστη πίστωση για γούστα.

 2. avatar Mg1

  Σιγά που είμαστε ευρωπαίοι ....

 3. avatar NX

  europe? what europe? xaxaxaxaxaxa tsipra europe xaxaxaxa

 4. avatar Truth Teller

  Τα Ελληνακια ειναι παντα δυσαρεστημενα και περιμενουν τα χειροτερα. Ετσι ειναι η νοοτροπια τους. Μισουν τη θετικη σκεψη. Ο ενας γκρεμιζει τον αλλο. Τα τραγουδια τους τα εχετε ακουσει? Σκετα μοιρολογια. Φορανε χαντρες και βαζουν σκορδα στα μαγαζια τους για να απωθησουν το "κακο" ματι. Μετα οταν οι υπολοιποι Ευρωπαιοι τα βλεπουν σα γυφτακια, παρεξηγουνται.

 5. avatar Για να μην ξεχνάμε

  Ο Σημίτης ο εθνοπροδοτης φταίει που μας έβαλε με πλαστά στοιχεία στο ευρώ.

 6. avatar Αnonymous

  Πρώτη φορά αριστερά.

 7. avatar Πάλι καλά…

  Ανοίγεις το πρωί τα ιδιωτικά κανάλια και πέφτεις πάνω σε τραγωδίες. Η χώρα καταρρέει, η οικονομία πηγαίνει στον γκρεμό, οι Τούρκοι ετοιμάζονται να... εισβάλουν, οι Σκοπιανοί.
  Ειδικοί της συμφοράς, επαγγελματίες κινδυνολόγοι, επικεφαλής γραφείων εξυπηρέτησης, απόστρατοι, σπέρνουν τον πανικό.

 8. avatar Από πρώτο χέρι

  Έρχονται έρχονται ΕΡΧΟΝΤΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει