Διαφορετική σε σχέση με πέρσι είναι η εικόνα των κρατήσεων για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό τεστ της φετινής τουριστικής περιόδου.

Οι ξενοδόχοι είναι απογοητευμένοι από το μέτωπο του εγχώριου τουρισμού είναι απογοητευτική και δύσκολα όπως πιστεύουν θα αλλάξουν τα δεδομένα για φέτος, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Η Πελοπόννησος καταγράφει ήδη μείωση κρατήσεων πάνω από 50% σε σχέση με πέρσι, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Μαγνησία, ένας καθαρά παραδοσιακός προορισμός για αποδράσεις τριημέρου.

Εάν στα παραπάνω δεδομένα προστεθούν και οι απώλειες από τις προσφερόμενες τιμές των ξενοδοχείων για τα δωμάτια (σε ορισμένες περιπτώσεις ξεκινούν από 20 ευρώ!), τότε η κατάσταση μόνο ως αποκαρδιωτική περιγράφεται για τους επιχειρηματίες του κλάδου, που το μόνο που τους ενδιαφέρει πλέον είναι να σώσουν την επιχείρηση τους, όπως σημειώνουν.

Για την διάσωση της παρούσας κατάστασης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Γιάννης Ρέτσος, ετοιμάζει σχέδιο τόνωσης του εγχώριου τουρισμού, με διάθεση δωματίων των μελών της Ομοσπονδίας σε πολύ χαμηλές τιμές.

Σε ό,τι αφορά τέλος, τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής (ΕΞΑ-Α) για το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2012 η Αθήνα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την πτώση σε πληρότητες να αγγίζει το 13% (46,9%), τη μέση τιμή δωματίου να μειώνεται κατά 5,7% (87,84 ευρώ) και τη μείωση στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο, να φθάνει το 18,7% (41,22 ευρώ).