Τα ελληνικά προϊόντα είναι «εξαιρετικά», αλλά η Ελλάδα έχει ταυτόχρονα αξίες και παράδοση και πολιτισμό και όλα αυτά, στο σύνολο τους, πρέπει να τα προβάλουμε στο εξωτερικό, τόνισε απόψε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Αμανατίδης, στη διάρκεια του χαιρετισμού του στα εγκαίνια της 9ης Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων & Υπηρεσιών «ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση – Τοπικές γεύσεις Ελλάδας», στο περίπτερο 12, της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

«Βεβαίως, τα προϊόντα είναι εξαιρετικά. Αλλά το brand name είναι η ίδια η Ελλάδα, η παράδοση μας, ο ίδιος ο πολιτισμός μας» υπογράμμισε ο κ. Αμανατίδης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι, όλοι, ιδιαίτερα μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν συμβάλει στο να «γυρίσει σελίδα» στη χώρα και πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΞ είναι «αρωγός» σε κάθε παραγωγική και εξωστρεφή δραστηριότητα, η οποία συντελεί σε αυτή την προοπτική.

«Η συμμετοχή των εβδομήντα δύο εκθετών στην παγκρήτια έκθεση, που είναι αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια, δείχνει τον αγώνα τον οποίο έχει κάνει ο καθένας από σας, τους εκθέτες και παραγωγούς, προσωπικά, αλλά και συνολικά η χώρα για να γυρίσει σελίδα. Ένας αγώνας, ο οποίος δεν ήταν εύκολος, ήταν πάρα πολύ δύσκολος. Και ο καθένας από σας από το δικό του μετερίζι τον έχει δώσει. Πιστεύω ότι τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια βάλαμε ένα λιθαράκι και βοηθήσαμε σε αυτό» είπε ο κ. Αμανατίδης και πρόσθεσε:

«Αυτό που προβάλει την Ελλάδα έξω, δεν είναι αν είναι μόνο η καλή ελιά, ή καλό λάδι. Όλο αυτό είναι συνδεδεμένο με μια παράδοση. Κι όταν ακούει ο άλλος ελληνική ελιά, ή κρητικό λάδι, ή κρητική ελιά, ή κρητικό χαρούπι, ή οτιδήποτε άλλο, έχει στο μυαλό του ένα σύνολο μιας αντίληψης, ενός τρόπου ζωής και μιας παράδοσης, η οποία προβάλλεται. Βεβαίως, τα προϊόντα είναι εξαιρετικά. Αλλά το brand name είναι η ίδια η Ελλάδα, η παράδοση μας, ο ίδιος ο πολιτισμός μας».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, σε τέτοιες προσπάθειες.

«Η Ελλάδα πλέον παράγει, αλλά η Ελλάδα έχει και αξίες, έχει παράδοση, έχει πολιτισμό. Κι αυτό ακριβώς μπορούμε να προβάλλουμε και να βοηθήσουμε και ως ΥΠΕΞ και ως πολιτικοί, στις διάφορες δραστηριότητες τις οποίες κάνετε. Αυτό που θέλω να εκφράσω από την πολιτική ηγεσία είναι ότι είμαστε συμπαραστάτες, μαζί γυρίσαμε τη σελίδα και νομίζω ότι όλη αυτή η προσπάθεια το επόμενο διάστημα θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Σε αυτό τον αγώνα σας να ξέρετε ότι είμαστε αρωγοί».

«Η Ελλάδα έχει βαθιές ρίζες, έχει βαθύ πολιτισμό, προχωράει και θα προχωρήσει» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μανόλης Χνάρης μετέφερε στην εισήγηση του, τους χαιρετισμούς του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ενώ εκ μέρους των διοργανωτών χαιρέτισαν ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης Νεκτάριος Σερμάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Helexpo-ΔΕΘ, Κυριάκος Ποσρικίδης. Παραβρέθηκαν επίσης η περιφερειακή σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Κατερίνα Ζωγράφου, ο πρώην νομάρχης Ηρακλείου Δημήτρης Σαρρής, κ.α. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση-υποστήριξη της Helexpo-ΔΕΘ και του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης).

Ακολούθησε πρόγραμμα εκδηλώσεων, με ήχους και χορούς της Κρήτης και άλλων περιοχών της χώρας, από παραδοσιακά συγκροτήματα.

Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 6 Μαΐου. Οι ώρες λειτουργίας της είναι τις καθημερινές 12.00 – 21.00 και τα σαββατοκύριακα 10.30-21.30.