Συνεδριάζουν εκτάκτως από το πρωί οι πρυτάνεις στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου στο Λαύριο και οι πρόεδροι των ΤΕΙ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδρύματα, μετά και την απόρριψη της τροπολογίας που είχε εισηγηθεί ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης, να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος οι σύγκλητοι σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, αποσυνδέοντας τη χρηματοδότηση από την υλοποίηση του νόμου.

Πολλοί πρυτάνεις έχουν δηλώσει ότι μετά τον Ιούνιο τα προβλήματα θα είναι τόσο έντονα στα Πανεπιστήμια που θα καταστεί αδύνατη η λειτουργία τους. Ωστόσο, η λύση που προωθείται είναι να λαμβάνουν τα Πανεπιστήμια τη χρηματοδότηση με δωδεκατημόρια, δηλαδή ανά μήνα.

Κι όλα αυτά γιατί ο νέος νόμος συνδέει τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων με την υλοποίηση του νόμου. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα Πανεπιστήμιο δεν έχει προχωρήσει σε εκλογή Συμβουλίου Διοίκησης και μόνον ορισμένα ΤΕΙ έχουν προχωρήσει σε εκλογές.

Οι πρυτάνεις όμως αναμένεται να συζητήσουν και το ζήτημα της εκπροσώπησής τους στη διευρυμένη επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο, προκειμένου να μελετήσουν τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του νόμου και να καταλήξουν σε συγκεκριμένο πόρισμα ως τις 15 Μαΐου.

Το ίδιο θέμα πάντως, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα και οι πρόεδροι των ΤΕΙ.