«Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι το ‘πάρτυ’ κερδοσκοπίας στην Ελλάδα πρέπει κάποτε να τελειώσει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τις αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης που σχετίζονται με τα σιτηρά.

«Είναι προφανές ότι για τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις και το «καπέλο» στα άλευρα δεν είναι υπεύθυνες οι ΜμΕ επιχειρήσεις, οι οποίες σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον προσπαθούν να απορροφήσουν αυξήσεις και να διατηρήσουν χαμηλές τιμές.

Οι εναρμονισμένες πρακτικές των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) και οι συνθήκες cartel δεν πρέπει να έχουν πλέον πεδίο δράσης στην ελληνική αγορά, αφού έχουν εξαντλήσει, προ πολλού, τις ήδη περιορισμένες καταναλωτικές δυνατότητες των ελληνικών νοικοκυριών.

Είναι προκλητικό να μην έχουν αυξηθεί οι τιμές στα σιτηρά, σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, και στην Ελλάδα οι αυξήσεις σε άλευρα, ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα να είναι έτοιμες να περάσουν μέσω αρτοποιείων, super markets και ζαχαροπλαστείων στον καταναλωτή.

Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι η έγκαιρη παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή στον κλάδο της αλευροβιομηχανίας, και γενικότερα στο εμπόριο αλεύρων, θα επαναφέρει τις τιμές στην αγορά, σε φυσιολογικά επίπεδα».