Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για χρηματοδότηση των πανεπιστημίων μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών τους, διαβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, ενώ τόνισε ότι ο νόμος για τα πανεπιστήμια θα εφαρμοσθεί.

Όπως έγινε γνωστό, ανατίθεται στις Συγκλήτους των πανεπιστημίων η αρμοδιότητα έγκρισης των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων για το οικονομικό έτος 2012. Πρόκειται για τη διατήρηση του πρότερου καθεστώτος, μόνο γι’ αυτό τον χρόνο, ώστε να αρθούν τα επείγοντα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα Ιδρύματα.

Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, ο Γ. Μπαμπινιώτης κοινοποίησε ότι συγκροτείται επταμέλης ομάδα εργασίας από στελέχη του υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεις πανεπιστημίων με σκοπό τη διευθέτηση θεμάτων, που αφορούν την πλήρη εφαρμογή του νόμου για τα ΑΕΙ. Τα μέλη της ομάδας θα εξετάσουν τις δυσλειτουργίες, που έχουν διαπιστωθεί κατά την εφαρμογή του νόμου, και έως τις 15 Μαΐου θα καταθέσουν πόρισμα με προτάσεις για την καλύτερη εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι η εξής:

*Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Συνόδου των πρυτάνεων

*Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

*Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

*Κωνσταντίνος Ρέμελης , πρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

*Βασίλειος Παπάζογλου, ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης

*Αθανάσιος Κυριαζής (σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και πρώην ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης)

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ιδιαίτερα ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί οπωσδήποτε και στόχος της επιτροπής θα είναι ακριβώς να προτείνει βελτιώσεις, όπου υπάρχουν δυσλειτουργίες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, επισήμανε με τη σειρά του ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί και η επιτροπή συγκροτείται ακριβώς για να φέρει προτάσεις που θα στοχεύουν στην πλήρη εφαρμογή του. «Το μήνυμα που εκπέμπουμε» τόνισε «είναι ότι προσπαθούμε να διευκολύνουμε τα Ιδρύματα, ο νόμος θα εφαρμοσθεί και απο τη Νέα Δημοκρατία, που θα προκύψει, μετά τις εκλογές. Θα δεχθούμε προτάσεις, δεν κάνουμε επιτροπή για να αλλάξουμε το νόμο».

«Ήδη, κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει εκλέξει Διοικητικό Συμβούλιο. Μόνον κάποια ΤΕΙ. Αυτό δεν είναι πρόβλημα;» αναρωτήθηκε συμπληρωματικά ο κ. Μπαμπινιώτης.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, λόγω του «κουρέματος» των αποθεματικών των πανεπιστημίων, ο κ. Μπαμπινιώτης τόνισε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να καλυφθούν έστω και μερικώς τα Ιδρύματα.

Έτοιμα όλα για Λύκεια-πανελλήνιες εξετάσεις

Για αφορά στις αλλαγές για τα Λύκεια και για το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, ο υπουργός τόνισε ότι είναι ήδη έτοιμα όλα και είναι στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης να καταθέσει όλες τις αλλαγές σε σχετικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι μαθητές που φοιτούν τώρα στην Α΄Λυκείου θα εξεταστούν στις πανελλήνιες εξετάσεις το 2014 με το ίδιο σύστημα, που ισχύει σήμερα. Στη Β΄Λυκείου θα συνεχισθεί το project, δηλαδή η ερευνητική εργασία. Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε ότι εισάγεται στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Β’ Λυκείου η Ερευνητική Εργασία και τα μαθήματα επιλογής «Αρχές Οικονομίας» και «Πολιτική και Δίκαιο». Οι προσθήκες ισχύουν για το σχολικό έτος 2012-2013. Ο υπουργός είπε ακόμη ότι φέτος ο αριθμός των εισακτέων θα διατηρηθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα (περίπου 74.000).

Σχετικά με τις τροπολογίες για ιδιωτικά σχολεία και εισαγωγή των παιδιών πολυτέκνων και τριτέκνων στα πανεπιστήμια, μπαίνουν σε τρέχον νομοσχέδιο για να ψηφιστούν και να ισχύσουν από φέτος.

Ο υπουργός, απαντώντας στις καταγγελίες περί εύνοιας, εκ μέρους του, στα ιδιωτικά σχολεία, δεδομένου ότι και ο ίδιος είναι πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, στην οποία ανήκουν τα Αρσάκεια, ο κ. Μπαμπινιώτης διευκρίνισε ότι ήδη από την ημέρα της τοποθέτησής του στη θέση του υπουργού Παιδείας, υπέβαλε αίτηση αναστολής της ιδιότητας του ως προέδρου της συγκεκριμένης Εταιρείας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι τροπολογίες ήταν έτοιμες από την προηγούμενη κυβέρνηση, και ότι ως εκ τούτου, όσα λέγονται για το άτομο του είναι εκ του πονηρού.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στις αλλαγές για τα Λύκεια και το σύστημα πανελληνίων εξετάσεων, τονίζοντας ότι είναι ώριμο το νομοθέτημα που υπάρχει και θα είναι στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης. Τόνισε επίσης, ότι παρά τα όσα είχαν γραφεί για τα τετράδια των πανελληνίων εξετάσεων, όλα θα είναι έτοιμα εγκαίρως και δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τους υποψηφίους, που αρχίζουν τις πανελλήνιες εξετάσεις στις 21 Μαΐου.

Σημειώσε ότι και τα βιβλία για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα είναι έτοιμα έως τις 10 Ιουλίου, ενώ έως τις 20 Αυγούστου θα είναι έτοιμα και τα βιβλία του Δημοτικού.

Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχολιάζοντας τη δήλωση του Κ. Αρβανιτόπουλου περί εφαρμογής του νόμου από τη ΝΔ ως κυβέρνησης μετά τις εκλογές, δήλωσε ότι τον νόμο θα εφαρμόσει και το ΠΑΣΟΚ, που η ίδια εκτιμά ότι θα είναι πρώτο κόμμα.