Η «βιομηχανία αποκατάστασης αποστράτων» εξακολουθεί να λειτουργεί επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με τεράστια ποσά που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει υπολογίσει με ακρίβεια! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΣ, την τελευταία πενταετία έχουν προσφύγει στα δικαστήρια 1.853 απόστρατοι. Κατά μέσο όρο κάθε βδομάδα κατατίθενται οκτώ πράξεις για διοικητική και βαθμολογική αποκατάσταση!

Όπως αναφέρει το Έθνος, η «βιομηχανία» αυτή εκτός του ότι χαρίζει βαθμούς, αναδρομικά και προσαυξήσεις στις συντάξεις των στρατιωτικών, απασχολεί εκατοντάδες στελέχη για τη λειτουργία ενός πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού συστήματος.

Μέχρι και 15 χρόνια μετά την αποστρατεία τους οι στρατιωτικοί εξακολουθούν να απασχολούν την υπηρεσία διεκδικώντας τη συνταξιοδοτική και ηθική τους αποκατάσταση, καθώς κάνουν χρήση της ισχύουσας νομοθεσίας που επιτρέπει τη λειτουργία της «βιομηχανίας επανακρίσεων».

Μέχρι σήμερα στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι αξιωματικοί όταν αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα από την υπηρεσία ή κρίνονται δυσμενώς σε μικρότερους βαθμούς κάνουν χρήση των δυνατοτήτων που τους παρέχει η νομοθεσία και σπεύδουν να υποβάλουν αίτηση αποκατάστασης αποσκοπώντας κυρίως στην οικονομική τους βελτίωση, συνταξιοδοτικά.

Αποτέλεσμα είναι ο κάθε αποστρατευόμενος να εξακολουθεί να απασχολεί την υπηρεσία και τα δικαστήρια, με διαδοχικές ενέργειες επανάκρισης και επανάληψης κρίσεών του, επί μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αποστρατεία του (και άνω των 15 ετών σε ορισμένες περιπτώσεις) με σημαντικό γραφειοκρατικό και οικονομικό κόστος. Ειδικότερα:

Την τελευταία 5ετία κατατίθενται, κατά μέσο όρο, περίπου 8 πράξεις κατά εβδομάδα οι οποίες ακολουθούνται από πλήθος παρεπομένων πράξεων, ήτοι εισηγήσεων στα Συμβούλια, αντικρούσεων στα δικαστήρια, κρίσεων ? επανακρίσεων, σύνταξης πινάκων από τα Συμβούλια, κύρωσης των πινάκων, κοινοποιήσεων ανά τη Χώρα, σύνταξης ? υπογραφής και δημοσίευσης Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων, σχετικών Εγκυκλίων…

Το όλο θέμα κατά μέσο όρο και κατ’ έτος μεταφράζεται σε δεκάδες χιλιάδες εργατοώρες, 40.000 σελίδες εγγράφων και απασχόληση όλης της κλίμακας της Ιεραρχίας, της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των διοικητικών δικαστηρίων, του ΝΣΚ, του Εθνικού Τυπογραφείου, των Ταχυδρομείων και των Φρουραρχείων. Με τη «βιομηχανία επανακρίσεων» αυξάνεται σημαντικά το οικονομικό κόστος του Δημοσίου διότι οι αξιωματικοί που δικαιώνονται, ενώ βρίσκονται στην κατάσταση της αποστρατείας, θεωρείται ότι υπηρέτησαν περισσότερα χρόνια, λαμβάνοντας 1, 2, ή και περισσότερους βαθμούς και μεγαλύτερη σύνταξη.

Οι αξιωματικοί, πέραν των αναφορών τους, απασχολούν συνεχώς, είτε τηλεφωνικώς είτε διά ζώσης, την υπηρεσία αλλά και τα δικαστήρια, για τα θέματά τους, με μεγάλο κόστος σε χρόνο απασχόλησης.