Στα ευρήματα από το σημείο που εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στο Εφετείο και στην πιθανή σύνδεσή τους με άλλα περιστατικά επικεντρώνουν οι αρχές τις έρευνές τους, με σκοπό να οδηγηθούν στους δράστες της επίθεσης.

Στο μικροσκόπιο της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται τόσο ο κάλυκας από το πιστόλι, με το οποίο πυροβόλησαν οι δράστες κατά του αστυνομικού φρουρού του Εφετείου, για να διαφύγουν, όσο και το αυτοκίνητό τους, που βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια.

Οι αρχές συγκεντρώνουν και μαρτυρίες περιοίκων αλλά και οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας, αναζητώντας τα στοιχεία εκείνα που μπορεί να σχετίζονται με την επίθεση και να αποδειχθούν χρήσιμα στην έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις που φωτογραφίζουν την οργάνωση ΟΛΑ- Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο μηχανισμός που τοποθετήθηκε στο Εφετείο έχει πολλές ομοιότητες με αυτόν που είχε χρησιμοποιηθεί στη βομβιστική απόπειρα στο υπουργείο Εργασίας, το 206, και άλλα περιστατικά, την ευθύνη για τα οποία είχε αναλάβει η ΟΛΑ.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Αστυνομία, οι δράστες της επίθεσης ήταν τρεις και συγκεκριμένα οι δύο που άφησαν το σακίδιο με τη βόμβα στην είσοδο του Εφετείου και ο οδηγός του βαν που τους περίμενε στο αυτοκίνητο, επί της οδού Λουκάρεως. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τον αστυνομικό φρουρό, ο οποίος ήταν μέσα στο κτίριο, αμέσως μετά την εναπόθεση τσάντας που περιείχε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους. Στη θέα του αστυνομικού σκοπού, ο συνεργός των δραστών που ανέμενε στο όχημα, πυροβόλησε μια φόρα εναντίον του, χωρίς ωστόσο να του επιφέρει τραυματισμό.