Η σημασία της δικαιοσύνης στο κομμάτι της οικονομίας

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση «Δικαιοσύνη ως Πυλώνας Ανάπτυξης» ο Σ. Κοντονής


ΕΛΛΑΔΑ
22:46
12/12/2017
Η σημασία της δικαιοσύνης στο κομμάτι της οικονομίας
1
loading

Την τεράστια σημασία της δικαιοσύνης στο κομμάτι της οικονομίας και της ανάπτυξης ανέδειξε η επιστημονική εκδήλωση «Δικαιοσύνη ως Πυλώνας Ανάπτυξης» που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ο Σύνδεσμος Δικηγορικών Εταιριών Ελλάδας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου δικαίου,  Σπύρος Φλόγαιτης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου δικηγορικών Εταιριών Ελλάδας Λεωνίδας Γεωργόπουλος και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Νικόλαος Κανελλόπουλος.

Κεντρικός ομιλητής, ο Υπουργός δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που έκανε λόγο για ανάγκη πολυδιάστατης προσέγγισης στην ανάπτυξη και την οικονομία.

«Η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη εξαρτάται, έρχεται από τη δικαιοσύνη. Ένα λειτουργικό δικαστικό σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο  με τις επενδύσεις.  Πρέπει να βελτιωθεί η αποδοτικότητα, αφού όταν τα δικαστικά συστήματα λειτουργούν υπάρχει θετικός αντίκτυπος ακόμη και στη δανειοδότηση των τραπεζών», τόνισε.

Ο κ. Κοντονής αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιεί παρεμβάσεις σε κάθετο επίπεδο. Αναβάθμιση υποδομών, σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ολοκληρώνεται η μελέτη για την αποκέντρωση του πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ ολοκληρώνεται και η μεταφορά των δικαστηρίων Πειραιά στη Ράλλειο Σχολή». είπε και συμπλήρωσε

«Μεταξύ άλλων, ολοκληρώνεται το ηλεκτρονικό ποινικό μητρώο, αλλά και η ηλεκτρονική υπηρεσία καταστημάτων κράτησης», κάνοντας παράλληλα αναφορά σε σειρά παρεμβάσεων που στοχεύουν στην βελτίωση της δικαστικής λειτουργίας, αλλά και σε νομοθετικές παρεμβάσεις στη διοικητική δικαιοσύνη για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

«Ανάπτυξη υπάρχει μόνο εκεί που υπάρχουν ίσες ευκαιρίες. Για την κυβέρνηση μας, η ανάπτυξη θα είναι δίκαιη ή δεν θα υπάρχει» υπογράμμισε ο Υπουργός. «Ο δημοκρατικός πολίτης αποβλέπει σε δικαίους κανόνες,  μάχεται τη συσσώρευση πλούτου. Επιδιώκει ισότιμα για όλους ώστε όλοι να ζούμε σε ένα κράτος δικαίου. Για αυτά γεννήθηκε η αριστερά…» κατέληξε.

Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανέφερε πως «δεν μας φταίνε οι ξένοι, άμα η κυβέρνηση υιοθετεί λογικές «Δεν Πληρώνω»… Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια» κατέληξε.

Την εμπειρία του από τις δικαστικές αίθουσες μετέφερε ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Βασίλης Μαρκής, ενώ την ακαδημαϊκή διάσταση έδωσε ο αναπληρωτής καθηγητής της πολιτικής φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Αριστείδης Χατζής, αναφερόμενος στην ανάγκη θεσμικής θωράκισης της δικαιοσύνης από διάφορες ομάδες πίεσης. Την ανάγκη αποτελεσματικής απονομής της δικαιοσύνης υπογράμμισε και ο γραμματέας του Συνδέσμου δικηγορικών Εταιριών Μάριος Μπαχας, που τόνισε πως «αν θέλουμε επενδύσεις πρέπει να νομοθετήσουμε άμεσα».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Για ποια δικαιοσύνη μιλάμε

    εκείνη που παραγράφει αδικήματα (φοροδιαφυγής και άλλα χειρότερα) και αποφασίζει διαρκώς για την πάρτη της κατά πως την βολεύει;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει