Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι πλημμύρες σχεδόν σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης και μη γης έχουν μετατραπεί σε λίμνες και βάλτους. Μεγάλοι δήμοι όπως αυτοί του Μεσολογγίου και του Αγρινίου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υπολογίζεται ότι οι ποσότητες νερού που έπεσαν στην Αιτωλοακαρνανία μέσα σε 24 ώρες ισοδυναμούν με εκείνες ολόκληρου του μήνα Νοεμβρίου παρελθόντων ετών. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, από την Παρασκευή το βράδυ, έχουν προκαλέσει κατά περιοχές ανυπέρβλητα προβλήματα και δυσχέρειες στο σύνολο του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στους δήμους Θέρμου, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Αμφιλοχίας. Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα εντοπίστηκαν στους ποταμούς Αχελώο και Ίναχο. Τα ρέματα Μακρυνείας, Παραβόλας, Ερμίτσας, Κλεισούρας και στον κάμπο Λουτρού-Αμπελακίου ξεχείλισαν. Οι κάτοικοι, ανήμποροι να αντιδράσουν, απέμειναν να βλέπουν με τρόμο τα χειμαρρώδη νερά να περνούν, κυριολεκτικά, μέσα από τα σπίτια τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, από τη διασταύρωση Αγγελοκάστρου έως το κόμβο Συκιάς, λόγω της καθίζησης που υπέστη το οδόστρωμα από την έντονη βροχόπτωση. Η απαγόρευση θα διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου και έως τότε η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτρέπεται, είτε μέσω της Ιόνιας Οδού, είτε μέσω του παράπλευρου επαρχιακού οδικού δικτύου, ανάλογα με τον προορισμό των οχημάτων.

Καταγραφή ζημιών

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας, στην Αιτωλοακαρνανία.

Ειδικότερα, ξεκίνησαν οι καταγραφές ζημιών στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε αρδευτικά δίκτυα, σε γέφυρες και σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Επίσης, τεχνικά κλιμάκια άρχισαν να καταγράφουν ζημιές στην πόλη του Αγρινίου και στις κοινότητες Ζευγαράκι, Κλεισορρεύματα, Παναιτώλιο, Παραβόλα, Καινούργιο, Κυρά Βγένα, Τραγάνα και Παλαιοκαρυά του δήμου Αγρινίου.

Παράλληλα, λειτουργεί στο Αγρίνιο γραφείο για την παραλαβή αιτημάτων από πολίτες που αφορούν καταγραφές ζημιών.

Ακόμη, από σήμερα Δευτέρα θα ξεκινήσει στο δημαρχείο Μεσολογγίου η παραλαβή αιτήσεων καταγραφής ζημιών πρώτης κατοικίας και επιχειρήσεων πολιτών που επλήγησαν από το κύμα κακοκαιρίας.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το δήμο Μεσολογγίου για λόγους που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών, σήμερα Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν το 1ο δημοτικό σχολείο Κατοχής, το νηπιαγωγείο Κατοχής και 1ο νηπιαγωγείο Νεοχωρίου.

Επίσης, λόγω των ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν από κλιμάκια μηχανικών, σήμερα Δευτέρα δεν θα λειτουργήσουν το δημοτικό σχολείο Ελληνικών, το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Κεφαλοβρύσου, το δημοτικό σχολείο Χαλικίου, καθώς και το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο Χρυσοβεργίου.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ