Το αποκριάτικο έθιμο της Κοζάνης, ο «Φανός», αναβίωσε στο Μοναστηράκι, χθες το βράδυ, στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του δήμου Αθηναίων, ξεσηκώνοντας του κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες που βρέθηκαν στην περιοχή.

Ο κόσμος ξεφάντωσε, με τους ρυθμούς των «χάλκινων» και τα σατιρικά τραγούδια που λέγονται στην Κοζάνη την περίοδο της Αποκριάς.

Χορός, τοπικά εδέσματα, με κυρίαρχο τα «κιχιά», τις στριφτές κοζανίτικες τυρόπιτες, μπόλικο κρασί, χιούμορ και πολύ κέφι, έκανε την ατμόσφαιρα διονυσιακά γιορτινή, ανεβάζοντας στο «κόκκινο» τη διάθεση, κόντρα στις χαμηλές θερμοκρασίες και την οικονομική κρίση.

Κύριο χαρακτηριστικό της κοζανίτικης αποκριάς ο «Φανός»- προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «φαίνω»- το άναμμα, δηλαδή, φωτιάς σε βωμό στο σταυροδρόμι κάθε γειτονιάς και τα σατιρικά πειράγματα στο κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα.

Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στο βάθος του χρόνου και διατηρείται μέχρι σήμερα, συμβολίζοντας την αναγέννηση μέσω της καθαρτήριας φωτιάς.

Οι αθυροστομίες και η καυστική σατυρική γλώσσα στους διαλόγους και στο τραγούδι κυριαρχούν στην κοζανίτικη Αποκριά. Η διάθεση είναι σκωπτική. Πολλά τραγούδια με αιχμηρή γλώσσα σατιρίζουν γυναίκες, άνδρες, μικρούς και μεγάλους, ενώ η αθυροστομία κυριαρχεί.

Ο χορός στο Μοναστηράκι κράτησε μέχρι το σβήσιμο του Φανού. Όμως η διασκέδαση συνεχίστηκε στους δρόμους της Πλάκας με μασκαρεμένους και μουσική.