Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ίδρυμα AIDS Healthcare Foundation (AHF) για την εφαρμογή κοινού προγράμματος δράσης για την παροχή υπηρεσιών εξέτασης και διάγνωσης του HIV/AIDS στο αναβαθμισμένο δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης υπέγραψε ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Στόχος του Μνημονίου, όπως αναφέρει ο δήμος σε ανακοίνωσή του, είναι η καλύτερη πρόσβαση κυρίως ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε καινοτόμο εξέταση και διάγνωση του HIV (rapid HIV test) με τη χρήση του μοντέλου γρήγορης διάγνωσης του AHF. Παράλληλα υποστηρίζεται η παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στους ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS.

«Η εξέταση για HIV παρέχεται δωρεάν, είναι ανώνυμη και ανώδυνη και χρησιμοποιεί την πλέον αξιόπιστη τεχνολογία ταχείας εξέτασης, η εξέταση είναι υψηλής ακρίβειας (99%) και δεν απαιτεί κανονική αιμοληψία αλλά μόνο μία σταγόνα αίμα από το δάχτυλο» δήλωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη, σημειώνοντας ότι «οι εξεταζόμενοι λαμβάνουν τα αποτελέσματα την ίδια στιγμή, ενώ παρέχεται συμβουλευτική τόσο πριν όσο και μετά την εξέταση».

Το AHF είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα εγγεγραμμένο από το 1987 στις ΗΠΑ, με αποστολή την διάδοση καινοτόμου ιατρικής και συμβουλευτικής, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους δυνατότητας σε ανθρώπους που ζουν με τον HIV/AIDS. Μέχρι σήμερα το AHF έχει υποστηρίξει κλινικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εξέτασης σε πάνω από 800.000 άτομα σε 39 χώρες σε όλον τον κόσμο.