Κατέφυγαν στο ΣτΕ γιατί εξαιρέθηκαν από τα βαρέα και ανθυγιεινά

Ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του υπ. Εργασίας


ΕΛΛΑΔΑ
21:53
03/02/2012
Κατέφυγαν στο ΣτΕ γιατί εξαιρέθηκαν από τα βαρέα και ανθυγιεινά
loading

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 11 σωματεία για τις εξαιρέσεις κλάδων εργαζομένων από τον πίνακα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη, η απόφαση του υπουργού Εργασίας με την οποία καθορίστηκαν οι ειδικότητες, οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου 2012, θεωρούνται ως «βαριές και ανθυγιεινές».

Με την εν λόγω υπουργική απόφαση εξαιρέθηκαν από τον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ορισμένες ειδικότητες εργαζομένων που επί σειρά ετών ήταν ενταγμένες.

Στα σωματεία αυτά συμμετέχουν εργαζόμενοι από τους κλάδους των απορρυπαντικών, των χρωμάτων, των ελαστικών, των πλαστικών, της αρτοποιίας, της υαλουργίας και των κινηματογραφικών μηχανημάτων (χειριστές).

Στις προσφυγές τους, τα Σωματεία υπογραμμίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, όπως και στα άρθρα 21 και 22 που προστατεύουν την εργασία και την οικογένεια. Παράλληλα, η σχετική υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στο άρθρο 17 του Ν. 3863/2010, καθώς δεν ελήφθη υπόψη η προβλεπόμενη γνωμάτευση της Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεων των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία πρότεινε την παραμονή των ειδικοτήτων που εξαιρέθηκαν στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Παράλληλα, όμως η εξαίρεση των συγκεκριμένων ειδικοτήτων από τον πίνακα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων δεν είναι αιτιολογημένη προσθέτουν τα Σωματεία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει