Ο Γερμανός είναι ο «μέρμηγκας» που δουλεύει με συνέπεια και αφοσίωση. Ο Έλληνας είναι ο «τζίτζικας», τεμπέλης και καλοπερασάκιας. Το στερεότυπο είναι κάπως έτσι, η αλήθεια όμως;

Η βρετανική εφημερίδα Guardian, παραθέτει τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας, σχετικά με τις ώρες εργασίας και την αποδοτικότητα των Ευρωπαίων, σε μια προσπάθεια να… διαλύσει κάποιους μύθους καθώς η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει στην Ευρωζώνη.

Η στατιστική υπηρεσία «φαίνεται να έχει ως αποστολή να μας διασώσει και από μερικές από τις προκαταλήψεις μας», αναφέρει η εφημερίδα.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα το πρωί δείχνουν ότι οι Έλληνες κατά βάση εργάζονται πολύ περισσότερες ώρες από οποιονδήποτε άλλο στην Ευρωζώνη (δεύτεροι μετά τους Aυστριακούς), δηλαδή 42,2 ώρες την εβδομάδα, σε σύγκριση με τους Γερμανούς, που εργάζονται κατά μέσο όρο 35,6ώρες.

«Με την ανεργία μεταξύ των νέων να φτάνει το 43,5% οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται τυχεροί μόνο και μόνο επειδή διαθέτουν δουλειά», χαρακτηρίζει σαρκαστικά η Guardian.

Όμως την ίδια ώρα, τα στοιχεία ως προς την παραγωγικότητα των Ελλήνων, μας… προσγειώνουν. Αν δει κανείς την αποδοτικότητα, βάση των στοιχείων της Eurostat, η Ελλάδα πέφτει πολύ και βρίσκεται στην 20ή θέση, με παραγωγικότητα λιγότερο από 50% την ώρα. Η Γερμανία, μαζί με το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Γαλλία, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας…