Υπερπτήση πάνω από τις νησίδες Καλογήρους στην περιοχή της Άνδρου πραγματοποίησαν τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16. Τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στο FIR Αθηνών λίγο μετά τις 11:30 μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και λίγο πριν τις 12:00 πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα τις νησίδες Καλογήρους, σε ύψος 29.000 ποδιών.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Στην συνέχεια ο σχηματισμός «έσπασε» στα δύο και λίγο αργότερα και τα τέσσερα μαχητικά βγήκαν επέστρεψαν στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην συγκεκριμένη περιοχή διεξάγεται μέρος της ελληνικής αεροναυτικής άσκησης «Καταιγίδα 2017» την οποία η Άγκυρα προσπαθεί με μανία να παρακολουθήσει. Χθες μόνο, δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235 προχώρησαν σε 37 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου προσπαθώντας να συλλέξουν στοιχεία από την ελληνική άσκηση ενώ και σήμερα Τετάρτη, όπως επεσήμανε στο newsbeast.gr υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα και παρουσία τουρκικών μαχητικών στην συγκεκριμένη περιοχή.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ύπαρξη εμπλοκών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Να θυμίσουμε επίσης πως λόγω της μαζικής παρουσίας του ελληνικού στόλου στην περιοχή και του βορείου Αιγαίου, η Άγκυρα προχώρησε σε δέσμευση δύο περιοχών στην είσοδο των Στενών των Δαρδανελίων για ασκήσεις, προκειμένου να διατηρήσει παρουσία πλοίων της στην περιοχή.