Με διαδικασία-εξπρές αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι πρώτες προσφυγές κατά του ειδικού τέλους στα ακίνητα που εισπράττεται μέσω ΔΕΗ.

Εκατοντάδες φορολογούμενοι αναμένεται να παραστούν στην πρώτη συζήτηση των προσφυγών ενώ μέχρι και την παραμονή κατατίθεντο προσφυγές με τελευταία αυτή που στρέφεται κατά του έκτακτου ειδικού τέλους για τα διατηρητέα ακίνητα.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα δεν θα συζητηθούν όλες οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καθώς ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος.

Την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, οι προσφυγές που φέρουν τη σφραγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», και μεμονωμένων ιδιοκτητών ακινήτων.

Κοινός παρονομαστής όλων των αιτήσεων είναι η ακύρωση της απόφασης του υπουργού Οικονομικών που επιβάλλει το γνωστό πια σε όλους χαράτσι. Βασικό επιχείρημα όσων επέλεξαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη είναι ότι δεν πρόκειται για ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου, γεγονός που παραβιάζει τόσο το Σύνταγμα όσο και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στο μεταξύ 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και δικηγόροι, κατέθεσαν νέα προσφυγή κατά του έκτακτου ειδικού τέλους υποστηρίζοντας πως είναι αντισυνταγματικό.

Στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το «χαράτσι» μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται. Ωστόσο η πρόβλεψη αυτή, διευκολύνει την εγκατάλειψη των διατηρητέων κτιρίων, ενώ ήδη επιβαρύνονται με μεγάλα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή τους.

Στον κατάλογο με τους προσφεύγοντες έχει προστεθεί και ο Δήμος Χαλανδρίου.