Ακάθεκτη συνεχίζεται η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και στον πολύ σημαντικό τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας. Την Δευτέρα υπεγράφη στο ΓΕΕΘΑ, το Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας για το 2017.

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Την ανανέωση και για το τρέχον έτος, της συνεργασίας υπέγραψαν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, Ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης και ο Επικεφαλής της Μονάδας Διεθνών Σχέσεων των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Ταξίαρχος Ερέζ  Νταβίντ Μαιζέλ. Το σίγουρο είναι ότι η ανανέωση της συνεργασίας αυτής βάζει ακόμα περισσότερους προβληματισμούς στους όποιους σχεδιασμούς κάνουν στα τουρκικά επιτελεία.

tsradtay1

Το πρόγραμμα συνεργασίας περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στη συμμετοχή σε κοινές αεροναυτικές ασκήσεις καθώς και συνεκπαιδεύσεις με μονάδες επιθετικών ελικοπτέρων και  ειδικών δυνάμεων.

tsradtay3

Τις χρονιές που πέρασαν η συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα μονάδες της περίφημης Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ να ασκηθούν σε πολύ απαιτητικά σενάρια στην Ελλάδα, αλλά και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έδρεψε δάφνες στο Ισραήλ όταν οι Έλληνες πιλότοι έδειξαν πως ξέρουν να είναι ομαδικοί παίχτες αλλά και ιδιαίτερα δύσκολοι αντίπαλοι όταν απαιτήθηκε στις κοινές ασκήσεις.

Αν μη τι άλλο οι Ισραηλινοί πολίτες εκτίμησαν ιδιαίτερα τις ικανότητες των Ελλήνων πιλότων όταν αυτοί επέδειξαν αυτοθυσία και επαγγελματισμό κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών που έκαιγαν μέσα σε Ισραηλινές πόλεις το περασμένο χρόνο.