«Ήθελα να τους φάω, τους έβλεπα σαν παράσιτα»

Ο οδηγός του μοιραίου τανκ εξιστορεί τα γεγονότα της νύχτας του Πολυτεχνείου


ΕΛΛΑΔΑ
10:13
17/11/2011
«Ήθελα να τους φάω, τους έβλεπα σαν παράσιτα»
156
loading

«Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα». Με αυτά τα λόγια, περιγράφει ο οδηγός του μοιραίου τανκ που έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου, τον τρόπο που έβλεπε τους φοιτητές που αγωνίζονταν.

Ο Α. Σκευοφύλαξ, ήταν ο φαντάρος που οδήγησε το τανκ πάνω στην πύλη, γκρεμίζοντας την. Οι πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου του 1973 και τα όσα τραγικά συνέβησαν τότε σημάδεψαν για πάντα τη ζωή του. «Ντρέπομαι γι' αυτό που ήμουν, γι' αυτό που έκανα», λέει στη μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε το 2003, στο «Βήμα», στην οποία εξιστορεί τις αναμνήσεις του από τη μοιραία νύχτα αλλά και τις επιπτώσεις που είχαν στη ζωή του.

Ακολουθεί η αφήγηση του οδηγού του τανκ που γκρέμισε την πόρτα του Πολυτεχνείου, Α. Σκευοφύλακα:

«Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ήμουν εκπαιδευτής στο κέντρο τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι "μαυροσκούφηδες" ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. "Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα" μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. "Παλιοκουμμούνια" θα καλοπεράσετε!" λέγαμε.

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο. Αποφασίστηκε να βγουν πέντε δικά μας άρματα, κάτι γαλλικά AMX30. Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο.

Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός. Υπήρχαν οδοφράγματα, φωτιές και ακινητοποιημένα λεωφορεία. Με διάφορες μανούβρες αριστερά - δεξιά, μπρος πίσω, άνοιξα τον δρόμο και προχωρήσαμε.

Όταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε. Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε "είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια". Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα».

Έπειτα από την εντολή των στρατιωτικών, τα τανκς πλησιάζουν το Πολυτεχνείο προκειμένου να αρχίσει η επιχείρηση της εκκένωσης του χώρου.

«Μας είπαν να πάμε κοντά στο Πολυτεχνείο, αλλά όχι μπροστά στην πόρτα. Αυτό κάναμε. Σταματήσαμε λίγα μέτρα πιο πέρα.

Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Έδειχναν πανικόβλητοι. Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω».

Παρ’ όλες τις εκκλήσεις των συγκεντρωμένων φοιτητών προς τους φαντάρους να μην χτυπήσουν, απόφαση έχει παρθεί. Στις τρεις παρά τέταρτο, δίνεται προθεσμία λίγων λεπτών να παραδοθούν. Ορισμένοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να απασφαλίσουν την κεντρική πύλη: ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο Μερτσέντες πίσω από την πύλη, τη μπλοκάρει.

Ο επικεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων «Τσογλάνια, ρεζιλεύετε το στράτευμα!» και δίνει σήμα για την επέλαση του άρματος.

«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: "Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου! Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».

Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη.

«H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί».

Αστυνομικοί κυνηγούσαν και χτυπούσαν τους φοιτητές όπου τους έβρισκαν. Αν δεν ήταν οι ΛΟΚατζήδες να τους σταματήσουν - θυμάμαι ότι πολλές φορές πιάστηκαν στα χέρια μαζί τους - δεν ξέρω και γω τι θα γινόταν».

Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: "Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;". Αφήνιασα. Έβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: "Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω". Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή... Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ένας φασίστας».

Όπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Όταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Όσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ' όσα τους κάναμε... Δεν μπορώ να το συγχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!

Όταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας. Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια. Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Ένιωθα περήφανος. Ήμουν και εγώ φασίστας.

Την επόμενη εβδομάδα έγινε η στάση του Ιωαννίδη. Ήμουν πάλι σε επιφυλακή. Μας πάνε στο ΓΕΣ. Στο προαύλιο λάβαμε θέσεις. Δεν ξέραμε γιατί πήγαμε εκεί. Δεν μας είπαν. Γυρνώντας στο Γουδί μάθαμε ότι "έριξαν" τον Παπαδόπουλο. Τότε μέσα μου κάτι άλλαξε. Αυτοί που τον παρουσίαζαν σαν θεό, τώρα τον έβριζαν. Δεν μπορούσα να το καταλάβω αυτό. "Μα είναι τόσο πουλημένοι όλοι τους;" αναρωτήθηκα. Αυτοί πάνε όπου φυσάει ο βοριάς. "Πουλημένα τομάρια" είπα μέσα μου. Θυμάμαι ότι ο Μιχάλης Γουνελάς παρέδωσε τα γαλόνια του στους άνδρες της ΕΣΑ, που ήρθαν στο κέντρο και τον συνέλαβαν».

Η μεταπολίτευση θα βρει τον στρατιώτη Σκευοφύλακα στα σύνορα.

«Ο Καραμανλής είχε πει "τα άρματα στα σύνορα". Ήταν τα γεγονότα της Κύπρου. Πήγαμε Αλεξανδρούπολη. Μετά από έξι μήνες πήρα άδεια. Αντί να απολυθώ στους 22 μήνες, έφτασα στους 30. Εφεδρεία στην εφεδρεία. Όταν απολύθηκα, όλα είχαν αλλάξει μέσα μου.

Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Έκανα όποια δουλειά μπορείς να φανταστείς. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE!»

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο κ. Σκευοφύλαξ θα κάνει μια ήρεμη ζωή. Ποτέ δεν θα μιλήσει για το Πολυτεχνείο. Μόνο μία φορά το επώνυμό του τον έφερε σε δύσκολη θέση.

«Στη δουλειά πριν από χρόνια κάποιος άκουσε πώς με λένε και ρώτησε αν έχω κάποια σχέση με τον "πορτάκια", όπως είπε, του Πολυτεχνείου. "Ξάδελφος μου είναι, μακρινός. Σκοτώθηκε σε τροχαίο" απάντησα. Είμαι ένα άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρονών. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο! Οι φίλοι μου δεν ξέρουν ποιος είμαι ούτε κανείς στη γειτονιά. Μόνο η γυναίκα μου το ξέρει. Της το είπα ύστερα από χρόνια. Στα παιδιά μου δεν το είπα ακόμη.

Ντρέπομαι γι' αυτό που ήμουν, γι' αυτό που έκανα. Στη θέση μου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας, έφεδρος στρατιώτης ήμουν άλλωστε. Δεν με απαλλάσσει όμως αυτό. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου».

Για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη χούντα, λέει:

«Είχαν μεγάλη ψυχή. Ήταν παλικάρια. Δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά θα ήθελα να τους πω μια μεγάλη συγγνώμη».

Από την εισβολή του τανκς μια νεαρή φοιτήτρια, σήμερα καθηγήτρια στο πανεπιστήμιων Αθηνών, ο κ. Σκευοφύλαξ θα πει:

«Πιστεύω ότι αν τη δω σήμερα, δεν θα ξέρω τι να της πω. Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από το μυαλό μου να τη συναντήσω, αλλά σταματούσα. Θα ήθελα να τη δω, να της πω... Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

156
σχόλια
 1. avatar Dons

  ας βαλει καποιους τους χουντικους σε ενα κελι να δουν τη γλυκα. ή σε κανενα ψυχιατρειο γιατι ανθρωποι με τετοιες ιδεολογιες καποιο προβλημα εχουν...συμπλεγματικοι

 2. avatar johnny

  και οι 300 που είναι αυτή τη στιγμή στην βουλή , ήταν τότε στο πολυτεχνιο !!!!! δεν έμπαινες λίγο ακόμα με το τανκς σου ρε παλικάρι...μπας και γλυτωναμε ....

 3. avatar eltassos

  ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥς ΕΤΡΩΓΕς ΒΡΕ ΦΙΛΕ ΝΑ ΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΗΡΩΑΣ..? ΓΙΑΤΙ ΔΕΙΛΙΑΣΕΣ..?....

 4. avatar Xountalas

  Εχουν θρασσος ( πώς να το χαρακτηρισω αλλιως?) οι κυριοι που ακομα και τωρα μιλανε για αριστερα , χρεωνοντας φυσικα το Πασοκ στην ...δεξια, και ως "δημοκραταροι",καταφερονται εναντια στην Στρατιωτικη Διακυβερνηση της 21 Απριλιου. Αν μπουμε στη λογικη ( στο ψευτοδιλημμα καλυτερα), Χουντα ή Μεταπολιτευση, τα στοιχεια ειναι συντριπτικα υπερ της < Χουντας>!!..Εχω να συμπληρωσω παρα πολλα για τοτε, αλλα δεν θα το κανω.. Ολοι πλεον ξερουνε πως ό,τι εγινε ( ρευμα και στο τελευταιο χωριο πχ), εγινε με ΕΛΛΗΝΙΚΑ χρηματα ,οχι με ευρωκονδυλια,οχι με δανεια,απλα και μονο γιατι τα χρηματα δεν τρωγοντουσαν απο τους πολιτικαντηδες, και αφου τοτε δεν υπηρχαν οι μεγαλο-εργολαβοι αλλα η ημιστρατιωτικη ( και κρατικη) ΜΟΜΑ. Αυτο που θελω να τονισω ειναι η υποκρισια (για μια ακομα φορα) της αριστερας...Μιλανε για δημοκρατια ΠΟΙΟΙ? Αυτοι που ονειρευοντουσαν ενα καθεστως τυπου φασιΣΤΑΛΙΝ? ( οι καλοι μας κομμουνιστες!)...Κανεναν που δεν εβαλε βομβες ή δεν εκανε πολεμικη στο καθεστως ,δεν πειραξε η < Χουντα>...Το οτι επιασε αμεσως εναν φοιτητη σε ιταλικο πανεπιστημιο που εβαλε βομβα στην Πρεσβεια της Αμερικης ( στην Αθήνα), μαλλον στα θετικα λογαριαζεται, αφου η Μεταπολιτευση εκανε δεκαετιες να εξαρθρωσει την 17 Ν , κι αυτο απο λαθος των τρομοκρατων. Κανενας επισης δεν μπορει να ισχυριστει οτι υπηρχε καθεστως πολιτικης ελευθεριας.. Αλλα < εμεις> , εχουμε την ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ να το παραδεχομαστε, οταν οι αριστεροι και οι ΚΚΕδες βαφτιζουν τον κοκκινο φασισμο ΤΟΥΣ, ως λαϊκη δημοκρατια!!. Μιλησα για ψευτοδιλημμα, γιατι θεωρω οτι ΤΩΡΑ, το ζητουμενο δεν ειναι μια νεα Στρατιωτικη Δικτατορια,αλλα μια διακυβερνηση σαν της < Χουντας>( αποτελεσματικη, ΕΘΝΙΚΗ,ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ) ,αλλά με πολιτικες ελευθεριες .

 5. avatar nikst

  Τα στοιχεια που παραθετουν οι τεπες και νικολας για την οικονομικη κατασταση επι επταετιας παπαδοπουλου ειναι απολυτως σωστα.Ειχαμε δικη μας παραγωγη σε ΟΛΑ τα αγροτικα και σε πολλα βιομηχανικα προιοντα.Υπηρχαν εργοστασια ανταλλακτικων οχηματων και μηχανων και συναρμολογησης αυτοκινητων.Και σχεδια παραγωγης ελληνικου αυτοκινητου.Κατι που ξεκινησε πολυ αισιοδοξα αλλα η δημοκρατια που εν τω μεταξυ ηρθε το σταματησε.Οσοι τα ζησαμε απορουσαμε γιατι.Τωρα απλα...σκαμε και πληρωνουμε εκεινες τις δημοκρατικες αποφασεις.Οσο εξωπραγματικο ακουγεται σημερα,τοσο αληθινο ηταν οτι διαλεγαμε την δουλεια που θελαμε.Γιατι οι υποψηφιοι εργαζομενοι ησαν πολυ λιγοτεροι απο οσους ζηταγε η οικονομια.Και δεν υπηρχε αναγκη να εργαζεται και η γυναικα.Δυστυχως, η πολιτικη απειρια των στρατιωτικων τους οδηγησε σε απιστευτα λαθη.Οσο και να υπολογιζεις την ιδιαιτεροτητα των πολιτικων πραγματων της εποχης,δεν δικαιολογουνται οι συλληψεις,τα βασανιστηρια και η αυταρχικοτητα που επεδειξαν,απεναντι οσων διαφωνουσαν.Με αποκορυφωμα να γινουν ερμαιο της θελησης των αμερικανικων και αγγλικων κορακιων της πολιτικης,και να αιματοκυλιθει η ελληνικη κυπρος.Λενε οτι εφταιγε ο ιωαννιδης και οχι ο παπαδοπουλος.Απεδειχθη τελικα οτι προδοθηκαν απο εκεινους που θεωρουσαν φιλους.7 χρονια χουντας και 34 δημοκρατιας.Η συγκριση ειναι σε βαρος της δημοκρατιας.Και δεν κερδιζει η χουντα.Απλα χανει η δημοκρατια.Εξαλλου αυτην πληρωνουμε τωρα.

  1. avatar eltassos

   ΤΟΤΕ ΦΟΡΟΥΣΑΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΛΒΙΕΛΕΣ ΕΝΩ ΤΩΡΑ ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΝΙΚΕ ΚΑΙ ΠΟΥΜΑ...ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΟΝΟ, ΚΑΙ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕς ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΑ

 6. avatar eltassos

  ας ειχαμε εναν ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ακομα

  1. avatar takis

   Φασιστα

  2. avatar Γιώργος Κ.

   Και εσύ χέρι χέρι με τον ΓΑΠ και τους [...]γερμαναράδες!!!!

 7. avatar Γιώργος Κ.

  Γιατί κοιτάμε δυο-τρείς ονομα και μη χωριό που καλπηλεύθηκαν έναν αγώνα και δεν κοιτάμε αυτούς που αγωνίστηκαν;; Τους βασανισμένους, τους νεκρούς και τραυματίες; Τους αφανείς του αγώνα; Για παράδειγμα: Τι απέγινε αυτός που ήταν στο μικρόφωνο δίπλα στην "επίτροπο"; Αυτός ο άνθρωπος που αφηγείται τη διαδρομή του τανκ τσάμπα έχει τύψεις: Τι απέγινε ο άννθρωπος που ήταν πάνω στην κολώνα της πύλης την ώρα που μπήκε το τανκ; Γιατί δε ρωτάτε τους γιατρούς που ήχαν τα ιδιωτικά τους ιατρεία γύρω από το Πολυτεχνείο , πόσους περιέθαλψαν κρυφά; Δεν υπήρχε ανεργία. Φυσικά αφου οι μισοί δεν είχαν χαρτί κοινωνικών φρονημάτων ούτε καν υπήρχαν για το τότε κράτος; Για τους υποστηρρικτές του Παπαδόπουλου: "πάρτε το σημαιάκι με τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ και πηγαίνετε χέρι-χέρι με τον ΓΑΠ και το μνημόνιο που ψηφίσατε και τώρα υπερασπίζεστε- εσας σας κατάφερε- εμείς στρίψαμε.....

 8. avatar dead_poet

  Να ρωτησω λοιπον κατι αλλο? Εσεις ολοι που αγανακτειτε με τον Λαλιωτη και τη Δαμανακη και ολους τους υπολοιπους γιατι δεν αποφασιζετε να ψηφισετε κατι αλλο??? Αλλα τι σας μιλςω τωρα εσας για εκλογες? Εσεις δε θελετε εκλογες θελετε να παρετε την εξουσια και να την διατηρησετε με το ετσι θελω!

 9. avatar Tepes4

  Πάντως το μένος όλων να αποδείξουν κάτι που θα έπρεπε να είναι αυταπόδεικτο μάλλον δείχνει κάτι. Αν πεις σε κάποιον: "Ήταν καλός ο Πινοσέτ;" 99% θα σου πει "Όχι". "Ήταν καλός ο Μπερίσα;" "Όχι". "Ήταν καλός ο Στάλιν;" "Όχι"
  Αν ρωτήσεις κάποιον για τον Παπαδόπουλο, οι απόψεις θα διίστανται. Αυτό γιατί; Μήπως γιατί δεν ηταν κακός παρά μόνο για όσους θέλαν να συνεχιστεί το ντεμπελχανείο η Ελλάς; Μήπως γιατί ήταν κακός γι αυτούς που χάσαν την ησυχία τους και την βόλεψη τους με το πρώτερο σύστημα της άναρχης πολιτικής και κοινωνικής ζωής; Μήπως γιατί ανέκοψε τα όνειρα των εθνοπροδοτών του ΚΚΕ που ονειρεύοταν την απορρόφηση της Ελλάδας κάτω από την ΕΣΣΔ;
  Όλοι οι υπόλοιποι, δεν είχαν πρόβλημα. Ο αγρότης που δούλευε όλη μέρα και όλη νύχτα και απέκτησε δρόμο, νοσκοκομείο, παιδεία κτλ κτλ που εμείς σήμερα τα έχουμε με τα σημαιάκια της ΕΕ από έξω γιατί με τα ξένα λεφτά τα κάναμε, αυτός ο αγρότης δεν είχε πρόβλημα. Ο κάτοικος του χωριού που είδε ηλεκτρικό και νερό στο σπίτι του, που έβαλε την τουαλέτα μέσα στο σπίτι, δεν είχε πρόβλημα. Ο κάτοικος της επαρχίας που μπόρεσε να κατεβεί στην πόλη, γιατί πλέον υπήρχε τρόπος για να πάει εκεί, δεν είχε πρόβλημα.
  Και το πιο τραγικό; Όλα αυτά γίναν χωρίς κονδήλια από την ΕΕ, ΕΟΚ, ΟΗΕ και δεν ξέρω και εγώ από ποιόν άλλο. Χωρίς να αυξηθεί ο δανεισμός και κυρίως ΣΕ 6,5 ΧΡΟΝΙΑ. Όχι σε 50, όχι σε 100. Σε μιάμιση από τις θητείες του μοναδικού (για σας) Ανδρέα [...] Παπανδρέου.
  Μίαμιση θητεία : Μια Ελλάδα που έκανε βήματα μπροστά
  40 χρόνια: 200% ΑΕΠ χρέος, ξένοι ινστρούχτορες, όλοι οι Έλληνες έρμαια στις τράπεζες και μην τα ξαναλέμε, τα ξέρετε όλοι σας.
  Ζήτω η Δημοκρατία λέω γω...

 10. avatar nikos xasapis

  όπως τα λέει ο φίλος εινε οι κουμουνιστές καίγαν την αθήνα την πόλη μου . τα υπόλοιπα τα ξέρετε ,τα αποτελέσματα τα ζείτε και το χειρότερο εινε ότι θα τα ζήσουν και τα παιδιά σας αν δεν αλάξετε μυαλό (κοματάκι δύσκολο)

  1. avatar παρατηρητής

   Χασάπη δεν ακούς , επαναλαμβάνεσαι και γίνεσαι γραφικός "εραστή της χούντας".... σου έχω πει αντε καμιά βολτα έξω εκει στο εξωτερικό που διαμένεις να πάρει αέρα το κεφάλι σου....

   1. avatar nikolaos

    προσωπικά δεν με ενδιαφέρουνε ούτε οι μεν άποψης ούτε οι δε όμως θυμαμε το θυμαμε ρε [...] άφηνα τη πόρτα του σπιτιού ξεκλιδότη και έφευγα τώρα εεεεεεεεεεεεεε τώρα ουαουα

 11. avatar Nicholas

  Μ' αρεσει που σας έχουν πήσει οι εβραίοι οτι τώρα είμαστε καλύτερα απ την εποχή πριν τον εθνάρχη (εδώ γελάμε ε) Κ. Καραμανλή.
  Κύριοι, σας γράφω με την ιδιότητα του ανέργου που ψάχνει απεγνωσμένα για δουλειά μπας και μπορέσει να πληρώσει το χαράτσι της ΔΕΗ για να μην του κόψουν το ρεύμα!
  Σας μιλω σαν ένας απ το 1.200.000 έλληνες ανέργους του ιδιωτικού τομέα, που όταν αρρώστησα μου ζητήσαν χρηματα στο δημόσιο νοσοκομείο που πήγα άρων αρων να νοσηλευθώ, παρ' ότι ισχύει ακόμη το βιβλιάριο μου, του ΙΚΑ.
  Σας μιλάω σαν πατέρας ενός παιδιού που μάλλον θα σταματήσει τις σπουδές του γιατί δεν έχω χρήματα να το υποστηρίξω.
  Σας μιλάω σαν ένας που η αγορά σπιτιού η οικοπέδου μοιάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
  Σας μιλάω σαν ένας έλληνας πολίτης που απ το 2009 τραβιέμαι στα δικαστήρια (Αστικα και ποινικά) για να διεκδικίσω από εργοδότη τα δεδουλευμένα μου!
  Λοιπόν για να μη σας κουράζω άλλο θα σταματίσω εδώ αλλά θα σας θυμίσω (σ΄οσους ζούσαν τότε 1967-1974) οτι τότε σχεδόν ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. που εργάζονταν (οχι οι τεμπέληδες ε?..):
  1) Δεν πληρώναν άδικους και αβάσταχτους φόρους!
  2) Εβρισκαν δουλειά. Η ανεργία ήταν στα χαμηλώτερα επίπεδα όλων των εποχών.
  3) Σπούδασαν τα παιδιά τους τα οποία και μετά το πέρας των σπουδών τους πιάναν δουλειά.
  3) Εφτιαξαν ή αγόρασαν σπιτι, μερικοί και εξοχικό.
  2) Ειχαν δωρεάν νοσηλεία.
  4) Οι εργοδότες τρέμαν την επιθεώρηση εργασίας και τα δικαστήρια δεν χρονοτριβούσαν τόσο.
  και τέλος,,, η δραχμη ήταν ισχυρό νόμισμα! (το Αμερικάνικο δολάριο έιχε 30 δραχμές) Θυμάστε πόσο είχε επι κοινοβουλευτικής δημοκρατίας (δημοκρατίας? μη χέσω!).
  Ετσι λοιπόν σαν απλός φορολογούμενος πολίτης 1000 φορές Γ. Παπαδόπουλος παρά αυτό που ζούμε σήμερα!

  1. avatar Übermensch

   επειδή παραθέτεις κάποια παράπονα για το βιωτικό σου επίπεδο σήμερα,μια ερώτηση..τι ψήφιζες τόσα χρονια;

  2. avatar ΘΟΔΩΡΗΣ������� ���������

   Η ΔΙΚΑΙΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΕ "ΤΥΦΛΩΣΕ".ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕ ΠΕΡΝΑΓΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΙΣΗ ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.ΜΗ ΤΟ ΣΥΝΔΕΕΙΣ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΕ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ.Η ΧΟΥΝΤΑ ΕΔΙΝΕ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΗΣΕ ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ-ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ-ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΔΙΩΞΕΙΣ,ΕΞΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥΣ.ΜΑΚΡΥΑ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΛΑ.Ο.Σ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ [...]ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΨΑΞΕ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ Γ ΙΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ ΤΟΣΟΥ ΑΛΛΟΥ ΚΟΣΜΟΥ...

   1. avatar Xountalas

    Τωρα ρε φιλε, σοβαρα πιστευεις οτι ΑΠΑΝΤΗΣΕΣ?

  3. avatar Chrimi

   @Νικολας Αν δεν κάνω λάθος,αυτή η ιδεατή κατάσταση που ίσχυε επί χούντας,τη συναντάμε σήμερα στη Β.Κορέα. Α ξέχασες ν'αναφέρεις την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα,τα βασανιστήρια ,τα πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων (για να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου),τις εξορίες και λοιπά γραφικά.'Αλλωστε η Β.Κορέα 7-8 ώρες δρόμος είναι,όποιος επιθυμεί ας πάει και μια βόλτα από κει.Μόνο που θα είναι η τελευταία του.

   1. avatar παρατηρητής

    Πες τα Chrimi γιατί αυτοί θα μας τρελάνουν πάνε να βγάλουν παράδεισο την χούντα.... ε ρε αμετανόητοι ανεγκέφαλοι αντιδημοκράτες!!!!!

   2. avatar dead_poet

    Πεστα βρε Κριμι αντε με τον καθε ανιστορητο εδω μεσα που εκφραζει και αποψη!!! Ας ρωτησουν αυτους που την εζησαν τη χουντα να δουν τι ωραια που ηταν!!!

  4. avatar el

   αν μπορούσα να σου βάλω 50 θετικές θα το έκανα

   1. avatar ΘΟΔΩΡΗΣ������� ���������

    ΚΑΝΕ ΤΟ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΝΙΚΟΛΑ

 12. avatar Xountalas

  «Ήθελα να τους φάω, τους έβλεπα σαν παράσιτα» Και τι θα καναμε ρε Σκευοφυλαξ χωρις Δαμανακη και Λαλιωτη?

  1. avatar dead_poet

   Αλλαξτε κασσετα διοτι σε καμια περιπτωση η μετεπειτα πορεια του Λαλιωτη κ της Δαμανακη δεν μπορει να μας κανει να αλλαξουμε γνωμη για την περιοδο της 7ετιας! Ηταν και παραμενει μεχρι σημερα (ακομα και με αυτα τα χαλια που εχουμε) η πιο μαυρη περιοδος της ελληνικης ιστοριας!

   1. avatar nikos xasapis

    ΕΛΛΆΣ ΕΛΛΉΝΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΏΝ
    ΖΗΤΏ ΤΟ ΈΘΝΟΣ
    ΖΗΤΏ Η 21 ΑΠΡΙΛΊΟΥ
    ΖΗΤΏ Ο ΓΕΏΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΣ

 13. avatar ugin

  Επειδή γίνεται πολύς λόγος και σύγκριση θέτω το εξής: Ανάμεσα σε μια κυβέρνηση που είναι διαφθαρμένη και μια κυβέρνηση που πηρε την εξουσία με τα όπλα, ήταν διεφθαρμένη και έστέλνε ανθρώπους σε ξερονήσια για να κάνει βασανιστήρια τι θα προτιμούσατε??

  1. avatar Hamilton

   οχι μονο αυτο φιλε. μια κυβερνηση τωρα που εισαι μαυρα σκ...α ναι, αλλα μπορεις ελευθερα να κανει πολιτικες συζητησεις παντου και παντοτε. τοτε απλα οχι γιατι η ετρωγες ξυλο η εμπαινες φυλακη η ετρωγες εξορια. μακαρι ολοι αυτοι που θα ηθελαν χουντα να την ζουσαν τοτε. μακαρι.

   1. avatar ellisa

    υπάρχουν πολλοί που την έζησαν και αυτό που περιγράφουν είναι οτι όσοι κοιτούσαν την δουλειά τους, την οικογένειά τους και πώς να δημιουργήσουν και να ζήσουν καλύτερα, δεν είχαν κανένα πρόβλημα... και είναι πάρα πολλοί ανάμεσά μας τώρα που θα προτιμούσαν να μην μπορούν να μιλήσουν, αλλά να έχουν εργασία και προκοπή στη ζωή τους... προσωπικά θα καταθέσω, οτι τελείωσα δημοτικό στα χρόνια της χούντας... και λέω με κάθε υπευθυνότητα ότι τότε μαθαίναμε, παίρναμε γνώσεις από το σχολείο και η πλειονότητα των δασκάλων μας ήταν λειτουργοί, όχι δημόσιοι κηφήνες... μας εδίδασκαν δε και ευγένεια, ήθος και αξιοπρέπεια, σεβασμό και τιμιότητα ( και μετά που ήρθε η "ελευθερία" τα ισοπεδώσαμε όλα).

    1. avatar dead_poet

     Ελισα, σας μαθαιναν επισης να μισειτε τους Εβραιους, τους Τουρκους, τους κομμουνισται (ετσι δεν τους φωναζαν?) και γενικα ολους οσοι διαφωνουσαν με την εξουσια! Σας μαθαιναν επισης να ζειτε με το φοβο, να ρουφιανευετε το διπλανο σας για να τα εχετε καλα με την εξουσια κ.ο.κ. Εσενα δεν ξερω τι σου εμαθαν το δικο μου πατερα παντως τον εδιωξαν οι καλοι, τιμιοι και αγαθοι χουντικοι απο το Πανεπιστημιο (ηταν τοτε στο 2ο ετος της Ιατρικης) μολις εμαθαν πως ο αδερφος του ηταν παντρεμενος στην (τοτε) ΕΣΣΔ με μια Ρωσιδα! Αρα αυτο που λες δεν το λες με υπευθυνοτητα αλλα μαλλον με ανευθυνοτητα!

     1. avatar ellisa

      διάβασε πρώτα με προσοχή αυτά που γράφω... στο δημοτικό ήμουν... παιδάκι... τι είναι αυτά που λες? δεν ξέρω τι γινόταν στην κοινωνία των μεγάλων, αυτά πάντως που λες σίγουρα και με υπευθυνότητα δεν συνέβαιναν στα δημοτικά... δεν υποστηρίζω οτι το καλύτερο είναι η χούντα... αυτά τα καλά όμως που θυμάμαι, οφείλω να τα πω... γενικά τότε τα μικρά παιδιά δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα σχετικά με εξουσίες και κυβερνήσεις... ήταν απαγορευμένα θέματα στα σχολεία. Και είναι άδικο να υπονοείς ότι στο σχολείο μας μάθαιναν να ρουφιανεύουμε. Απλοί άνθρωποι ήταν οι δάσκαλοι σαν εσένα κι εμένα... και μάλιστα περισσότερο ευσυνείδητοι από πολλούς σημερινούς εκπαιδευτικούς. Δέχομαι τις απόψεις σου εξ αιτίας των δικών σου βιομάτων, εμένα η οικογένειά μου δεν αντιμετώπισε πρόβλημα.... κάτι για black list του παππού θυμάμαι, αλλά μέχρι εκεί...

     2. avatar ellisa

      επίσης να προσθέσω ότι δεν μας έμαθαν ούτε να φοβόμαστε, ούτε να ρουφιανεύουμε, ούτε και να τα έχουμε καλά με την εξουσία της χούντας... επίσης δεν μισήσαμε ούτε εβραίους ούτε τούρκους ούτε κουμμουνισταί...η απόδειξη βρίσκεται στα χρόνια που ακολούθησαν... αντίθετα σήμερα είμαστε περισσότερο ρατσιστές και το βλέπουμε καθημερινά με τους οικονομικούς μετανάστες... τότε οι άνθρωποι ήταν φιλόξενοι και απλοί... και νοιαζονταν για τον διπλανό τους, ενώ τώρα ... γι αυτό να σκέφτεσαι πριν εκφραστείς... πιο κακοί, αδιάφοροι, και εγωιστες δεν υπήρξαμε ποτέ πριν όσο τώρα...

 14. avatar eltassos

  το πολυτεχνειο το προκαλεσε ο καραμανλης διοτι ηθελε να ερθει στην ελλαδα να αναλαβει την διακυβερνηση εργολαβικα χωρις εκλογες, ενω ο ΠΑΠ ηθελε εκλογες με ολους τουε πολιτικους και για αυτο ειχε βαλει τον μαρκεζινη ωστε να επελθει ομαλη διεξαγωγη εκλογων. Ο καραλης δεν ηθελε ομως και για αυτο τους εχωσε ισοβια αργοτερα και ειπε "οταν λεμε ισοβια εννοουμε ισοβια" ενω ειχε δωσει γενικη αμνηστεια σε καθε καρυδιας καρυδι και απατεωνες...ο θεος ας αναπαυσει την ψυχη του

  1. avatar Hamilton

   χαχαχαχαχαχαχαχα! πολυ καλο! ηταν ανεκδοτο της εποχης ε? εκλογες επι χουντας? τι εκλογες θα ηταν αυτες? με το πολυβολο εξω απο το εκλογικο τμημα? καλα ρε φιλε ποιος στα λεει αυτα?

   1. avatar eltassos

    χαμιλτον διαβασε ιστορια....και πηγαινε τωρα να ψηφισεις χωρις πολυβολα...γιωργακη-αντωνακη-κωστακη....και τα σπιτια στο σφυρι χωρις ρευμα και δουλεια

 15. avatar eltassos

  σκευοφυλακα γιατι ψηφισες ΚΚΕ?

  1. avatar Ευάγγελος

   γιατι τα "σκκ..κομμουνια" που τουμαθαν να μισει ειδε πως δεν ηταν ετσι αλλα ηταν αγωνιστες(τότε).Πηρε κιαυτος το μερος της "εργατικης πάλης και του κατω το κεφαλαιο και οι αμερκάνοι" Χουντα-αμερικάνοι-πλουτοκρατια κτλ λογικό το βρισκω που ο συγκεκριμενος πηγε κκε. Σημερα το κκε εχει εκφυλιστει και παραλληλα η χωρα εχει προχωρησει πολυ παραπερα (δημοκρατια, σοσιαλισμός, ΕΕ, ευρω) και ο δρομος του κκε πλεον ειναι ανερματιστος και καταστροφικος την σημερον. Αυτο ασφαλως και δεν ευλογει τα γενια για το σημερινό απαξιωτικό στατους της ΕΕ αλλα το μη χειρον βελτιστον ειναι το μονο που κολλαει στην σημερινη εμετικη κατασταση.

 16. avatar st0rmy

  Οι απροκαλυπτοι φασιστες (οπως η χουντα του '67) ειναι λιγοτερο επικυνδυνοι απο του καλυμμενους φασιστες που εμφανιζονται ως υπερμαχοι της δημοκρατιας. Τουλαχιστον τους πρωτους τους αναγνωριζουν ολοι. Τους δευτερους ομως...

 17. avatar iliana

  Από τα λάθη μας μπορούμε να διδαχτούμε. Από την μετάνοια και τη συγχώρεση όμως μπορούμε να πάμε μπροστά. Αυτό που εμένα με διδάσκει η ιστορία, είναι ότι όλοι εκμεταλλεύτηκαν, όλοι έφαγαν, όλοι αδίκησαν άλλος έτσι, άλλος αλλιώς.. Και δουλεύοντας μια ζωή με την ψυχή στο στόμα (στον ιδιωτικό πάντα τομέα), κοιτάζω γύρω μου και πραγματικά λυπάμαι που ακόμα διαφωνούμε μεταξύ μας.. εμείς οι απλοί, καθημερινοί πολίτες...

 18. avatar aris

  Δηλαδη δεν επρεπε να γινει το πολυτεχνειο γιατι καποιοι απο τα μερικα εκατομυρια Ελληνων που ριξανε την
  χουντα βολευτηκαν και γεμισαν τισ τσεπες τους με τριαντα αργυρια...αλλα ειναι της φυλης μας να αυτοανερουμαστε...ενδεχομενος διοτι οι πιο πολλοι απο εμας δεν ειμασταν εκει και δεν ξερουμε τη πραγματικα σημαινει χουντα τι σημαινει να μη μπορεις να κανεις το αυτονοητο...αυτο που κανω τωρα γραφοντας
  Πραγματικα λυπαμαι αν υπαρχουν ανθρωποι που η αγανακτηση τους(σεβαστη) τους κανει να επιθυμουν να χασουν οτι πολυτιμοτερο εχουν την Ελευθερια μας
  υ.γ το γεγονος οτι σημερα δεν ημαστε ελευθεροι δεν σημαινει οτι θα νοσταλγησουμε καθαρματα του παρελθοντος

  1. avatar Hamilton

   πολυ σωστος φιλε. μπραβο. αυτα λεω και εγω τοσο καιρο και οι χουντικοι της μυκονου και του γκουτσι μου ριχνουν αρνητικες. μπραβο.

 19. avatar Hamilton

  ο παπαδοπουλος εχει πολλες ομοιοτητες με τον εσκομπαρ (ο βαρωνος της κοκαινης στην κολομβια για οσους δεν ξερουν). ο εσκομπαρ ευλογισε το χωριο του και ολη την υπολοιπη κολομβια την διελυσε.
  και στο κατω κατω της γραφης ενα θα σας πω παιδια. δεν χρειαζεται να μιλαμε πολυ. απλα δειτε τα μουτρα του! η νυφιτσα! una fazza una razza

 20. avatar Hamilton

  και επειδη ο δαμανακη και η καθε δαμανακη μπηκε αργοτερα στο "συστημα" του κρατους και εγινε ενα με αυτο, δεν αναιρει τον αγωνα της τοτε για την ελευθερια.
  επισης η αμεριξη δημιουργει το προβλημα. εχει κολλημα με τους ρωσους. οπου βλεπουν κομμουνιστη, βλεπουν και ρωσους. επισης δεν ειναι περιεργο κυριοι "χουντοαμερικανακια" οτι οι αμερικη ηταν το μονο κρατος τοτε που αναγνωρισε την "κυβερνηση" παπαδοπουλου? δεν ντρεπεστε για αυτο? σφουγγοκωλαριοι?

  1. avatar Hamilton

   σε τι λεω ψεμματα που μου δινετε αρνητικες? μαλλον δεν ξερετε ιστορια κυριοι. θα ειστε και εσεις χουντικοι με γκουτσι και πραντα χαχαχα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει