Σε φάση αναμονής βρίσκονται οι απασχολούμενοι με μπλοκάκι σε έως δύο εργοδότες καθώς ακόμη δεν υπάρχει η εγκύκλιος που ορίζει τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Ο νόμος ορίζει τον επιμερισμό της εισφοράς του 20% μεταξύ εργοδότη (13,33%) και του εργαζόμενου (6,67%). Η εγκύκλιος ενδέχεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, όμως παραμένει μεγάλο ερώτημα αν θα δίνει λύσεις.

Με την εγκύκλιο θα πρέπει να διευκρινιστεί εκτός από το πώς θα υποχρεώνεται ο «εργοδότης» να καταβάλλει εισφορές χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονη μείωση του μισθού του εργαζόμενου, και το πώς θα επιμερίζεται η εισφορά υγείας αλλά και αν ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει και εισφορές για εφάπαξ και επικούρηση.

Η φόρμουλα για τα «μπλοκάκια» δείχνει πως όσοι εργαζόμενοι είναι στην παράλληλη απασχόληση -είναι δηλαδή μισθωτοί, αλλά κόβουν ταυτόχρονα αποδείξεις παροχής υπηρεσιών- θα πληρώνουν για το «μπλοκάκι» το σύνολο της εισφοράς του 26,95% (σύνταξη και υγεία) ως ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξάρτητα από πόσους εργοδότες έχουν.

Τα «μπλοκάκια» θα ασφαλίζονται ως μισθωτοί και άρα θα μοιράζονται το βάρος των εισφορών με τον εργοδότη τους, έχει να κάνει μόνο για τους αυστηρά ελευθεροεπαγγελματίες που προέρχονται από ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ και εργάζονται με «μπλοκάκι» σε 1-2 εργοδότες.

Έτσι αν κάποιος είναι μισθωτός και διαθέτει και «μπλοκάκι», θα πληρώνει για το δελτίο παροχής υπηρεσιών το 26,95% (20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία) του εισοδήματος που κόβει. Αν κόψει 100 ευρώ, θα πληρώσει 26,95 ευρώ. Αν κόψει 200 ευρώ, θα πληρώσει 53,9 ευρώ.

Το πρώτο 6μηνο του 2017 οι μηνιαίες εισφορές για το μπλοκάκι θα υπολογιστούν με βάση το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2015 που είχε ο ασφαλισμένος από την παροχή υπηρεσιών.

Αντίθετα, όσοι διατηρούν αποκλειστικά «μπλοκάκι» και δεν είναι ταυτόχρονα μισθωτοί, θα εμπίπτουν στις διατάξεις της πολυαναμενόμενης εγκυκλίου και θα μπορούν να ασφαλίζονται ως μισθωτοί, αν έχουν 1-2 εργοδότες. Σε αυτή την περίπτωση οι εισφορές τους θα πρέπει, να επιμερίζονται με τον εργοδότη, ώστε αυτός να πληρώνει 13,33% του μεικτού εισοδήματός τους και οι ίδιοι το 6,67% (για σύνταξη).

Ο έλεγχος του πλήθους των εργοδοτών είναι το βασικό αγκάθι που καθυστερεί την πολυαναμενόμενη εγκύκλιο. Η επικρατέστερη λύση είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα διασταυρώνονται τα στοιχεία και θα γίνονται οι έλεγχοι. Αυτή δεν αναμένεται να είναι πλήρως έτοιμη πριν από το τέλος του 2017. Μέχρι τότε οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» σε 1-2 εργοδότες θα δηλώνονται από τους εργοδότες τους.

Μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι οι μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, νέοι ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993) που διαθέτουν παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Αυτοί μπορούσαν να απαλλαγούν από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ εφόσον είχαν σταθερή ασφάλιση (25 ημέρες τον μήνα) ΙΚΑ. Από 1/1/2017 αυτή η απαλλαγή καταργήθηκε.