Αέρα… κοπανιστό βάζει το 15%των αντλιών στα πρατήρια βενζίνης. Η έρευνα που έγινε στην Αττική έδειξε με απλά λόγια ότι στα 50 ευρώ βενζίνης που πληρώνει ο καταναλωτής το ένα στα έξι πρατήρια βάζει μόλις 45.

Τα στοιχεία από 150 πρατήρια στην Αττική με τη χρήση ειδικού οχήματος για τις ανάλογες μετρήσεις έδειξε ότι το 15% των πρατηρίων είχε πειραγμένη αντλία.

Μάλιστα το ποσοστό των πρατηρίων τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί. Από το 4% που ήταν έφτασε σχεδόν στο 15% και το “καπέλο” που υπολογίζεται ότι βάζουν στον καταναλωτή είναι κατά μέσο όρο 9%.

Μάλιστα αυτό που πρέπει κυρίως να βάζει σε υποψίες τον καταναλωτή είναι η ίδια η τιμή της βενζίνης. Όσο πιο φτηνό είναι το πρατήριο, τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα κλοπής. Μάλιστα τα δύο μεγαλύτερα ποσοστά αποκλίσεων εντοπίζονται σε πρατήρια της ίδιας εταιρείας.

Για παράδειγμα, στο ακραίο σενάριο απόκλισης του 9,5%, ένας οδηγός που πλήρωσε χθες 50 ευρώ για να βάλει στο αυτοκίνητό του 34,65 λίτρα (με μια μέση τιμή 1,443 ευρώ/λίτρο), εάν βρέθηκε σε πρατήριο με «πειραγμένη» αντλία, το ντεπόζιτό του θα γέμισε μόλις με 31,36 λίτρα. Από οικονομικής απόψεως «εκλάπη» ουσιαστικά ποσό ύψους 4,75 ευρώ. Σε γενικές γραμμές, κατά μέσον όρο, σε μία στις έξι αντλίες χάνεται σε ένα γέμισμα ντεπόζιτου (έστω 100 ευρώ για ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού) ποσό της τάξης των 2-3 ευρώ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση, σύμφωνα με το Έθνος, και στο υγραέριο κίνησης. Είναι σε έξαρση η νοθεία του υγραερίου κίνησης με θέρμανσης που είναι 15% φτηνότερο.