Εκβιασμό και απειλές από ομάδα φοιτητών, που εισέβαλε στο γραφείο του, ζητώντας να συγκληθεί γενική συνέλευση που θα επικυρώνει τις αποφάσεις τους για την διοργάνωση της εξεταστικής περιόδου μετά τις καταλήψεις και έναρξη του εξαμήνου, κατήγγειλε ο πρόεδρος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Ανδρέας Γιαννακουδάκης, σε επιστολή του προς τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακουδάκη, την περασμένη Τρίτη (4/10) ομάδα περίπου 40 φοιτητών, προερχόμενη από συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη, απαίτησε με απειλές να συγκαλέσει ο ίδιος γενική συνέλευση του τμήματος, προκειμένου να επικυρώσει προηγούμενη απόφαση που έλαβαν σε δική τους φοιτητική συνέλευση, δηλαδή: εμβόλιμη εξεταστική, όταν τελειώσουν οι καταλήψεις, για όσους είναι στο πτυχίο και διπλή εξεταστική τον Φεβρουάριο. Για τις 13 εβδομάδες των μαθημάτων του εξαμήνου είπαν ότι απαίτησή τους και υποχρέωση του τμήματος είναι «να τα μπαλώσουμε».

Οι φοιτητές απείλησαν ότι δεν θα επέτρεπαν στον πρόεδρο του τμήματος να φύγει από το γραφείο του, χτίζοντας την πόρτα, και ότι θα τον έβρισκαν στο σπίτι του, ενώ τον ανάγκασαν – μαζί με τον καθηγητή Δ. Μπικιάρη, που συνέτρεξε για βοήθεια – να υπογράψει σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο κ. Γιαννακουδάκης αποδέχτηκε τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για αύριο το πρωί, Παρασκευή (7/10) στο μεγάλο αμφιθέατρο του Χημείου, εφόσον το υπόλοιπο κτίριο τελεί υπό κατάληψη.

Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ, Νικόλαο Μπιτζιλέκη, η σύγκληση γενικής συνέλευσης, υπό τέτοιες συνθήκες, είναι παράνομη και συνεπώς μπορεί να ακυρωθεί. Τη γενική συνέλευση μπορούν να αιτηθούν μέλη της (εάν συγκεντρωθούν 20 υπογραφές), ωστόσο για την τέλεσή της θα πρέπει να υπάρχει απαρτία (30 από τα 60 μέλη). Σε περίπτωση μη απαρτίας θα συγκληθεί την επόμενη Δευτέρα από την ημέρα που το τμήμα επανέλθει σε κανονική λειτουργία.

Ο κ. Γιαννακουδάκης κατήγγειλε, τέλος, υφαρπαγή από φοιτητή του προσωπικού του προτζέκτορα από το γραφείο του.