Την εγκαθίδρυση συστηματικής Διαδημοτικής συνεργασίας αποφάσισαν οι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι οκτώ δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος και της πόλης σε συνάντησή τους την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία που έλαβε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ως συνέχεια της σχετικής εξαγγελίας του τον Δεκέμβριο του 2010.

Στόχος, να συντονίσουν το έργο τους, τις ανάγκες τους και τους σχεδιασμούς τους για την Θεσσαλονίκη, καθώς και να προωθήσουν στην κεντρική διοίκηση προς επίλυση ή εφαρμογή ζητήματα διαδημοτικού χαρακτήρα.
Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, κάθε δήμος θα ορίσει εκπρόσωπό του σε μια Γραμματεία που θα συσταθεί, προκειμένου να στηρίξει το έργο των Δημάρχων.

Κατά τη σύσκεψη διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων και σύμπνοια όλων των συμμετεχόντων σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα της στήριξης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ενίσχυσης των ΟΤΑ με αρμοδιότητες που θα αποκεντρώνουν αρμοδιότητες της κεντρικής διοίκησης, όπως εξάλλου προβλέπει ο «Καλλικράτης», ενώ θίχτηκαν θέματα που αφορούν τον συντονισμό των πολιτιστικών δράσεων, τη διαχείριση του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου και του Θερμαϊκού, το ρόλο του Οργανισμού Ρυθμιστικού, το Μετρό και τις επεκτάσεις του, τις αστικές συγκοινωνίες, την κυκλοφορία και τους χώρους στάθμευσης, ζητήματα διαχείρισης αστικών απορριμμάτων, την απόδοση των πρώην στρατοπέδων στους δήμους, την ενίσχυση του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, τους εορτασμούς για το 2012, κ.α.

«Η σημερινή συνάντηση εργασίας πραγματοποιείται σε συνέχεια της πρώτης συνάντησής μας που είχα λάβει την πρωτοβουλία να συγκαλέσω μετεκλογικά, το Δεκέμβριο του 2010. Η ιδέα είναι, όπως είχα πει και τότε, πως πολλά πράγματα απαιτούν Διαδημοτική συνεργασία. Εμείς πιστεύουμε πως υπάρχουν θέματα στα οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν μπορεί και δεν πρέπει να κινείται μόνος του, αντίθετα ότι η Διαδημοτική συνεργασία, την οποία προβλέπει ο ‘Καλλικράτης’, είναι η σωστή προσέγγιση για πραγματικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Στη Διαδημοτική σύσκεψη μετείχαν ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, κ. Τσίγκρος, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο Δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Ιωάννης Αλεξανδρής και ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Λαζαρίδης, ο Δήμαρχος Δέλτα, Νίκος Γιουτίκας, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Αλ. Κουσενίδης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Αθ. Παπαγεωργίου, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Συκεών-Νεάπολης, κ. Κ. Ζωγόγιαννης.