Την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης της Χίου μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης περιέγραψε η συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου Ευγενία Σπύρου, λέγοντας πως από μια γρήγορα ματιά που μπόρεσαν να ρίξουν «ήταν σαν να είχε γίνει πόλεμος».

Μέρες τώρα η κατάσταση κλιμακωνόταν, εξήγησε η κ. Σπύρου μιλώντας στο Mega, οι άνθρωποι διαμαρτύρονταν γιατί δεν είχαν καμία επίσημη ενημέρωση αλλά τους έδιναν παραπληροφόρηση Έλληνες και ξένοι αλληλέγγυοι και τους ξεσήκωναν.

Τόνισε πως είναι πολύ μεγάλο ζήτημα οι διαφορετικές εθνικότητες που είναι σε ένα χώρο μαζί, καθώς τα περισσότερα περιστατικά ήταν μεταξύ Αφγανών και Σύρων.

«Είχαμε πολλά επεισόδια αλλά μικρής έντασης, το προχθεσινό ήταν το αποκορύφωμα», είπε η κ. Σπύρου, προσθέτοντας πως πήγαν στις 9 το πρωί και η αστυνομία τους άφησε να μπουν στις12 το μεσημέρι πολύ γρήγορα, μόνο για να πάρουν τα πράγματά τους.  Περιέγραψε πως το ιατρείο δεν καταστράφηκε στοχευμένα αλλά «το πήρε η μπάλα» με όλα όσα συνέβησαν.

Για το εάν είναι πιθανό οι Γιατροί του Κόσμου να επιστρέψουν, εξήγησε πως αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο πρακτικά καθώς το ιατρείο τους έχει καταστραφεί εντελώς. «Μέχρι να γίνουν τα επεισόδια αυτά δεν νιώθαμε πως κινδυνεύουμε», σημείωσε, «τώρα δεν μπορούμε να εργαστούμε αφού δεν υπάρχει ιατρείο, αν κάτι αλλάξει φυσικά και θα επιστρέψουμε. Τρία χρόνια τώρα που είμαστε στη Χίο, αυτό ξέρουμε να κάνουμε».