Το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού της ActionAid είναι ο τρόπος που έχουν επιλέξει πολλοί εκπαιδευτικοί και σύλλογοι γονέων να μιλήσουν στα παιδιά για την αξία της αλληλεγγύης, της ισότητας και για τη δύναμη που έχουμε όλοι να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.  Είναι ένα παράθυρο στον κόσμο με τους μαθητές να γίνονται πολίτες του κόσμου.

Η απόφαση εκπαιδευτικών και γονιών να γίνει μια τάξη ή ένα σχολείο Ανάδοχος Παιδιού είναι καθοριστική όχι μόνο για τη ζωή ενός παιδιού σε μια φτωχή χώρα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά και ολόκληρη την κοινότητα του παιδιού που στηρίζουν. Διότι η τάξη ή το σχολείο υποστηρίζουν το παιδί που συμμετέχει στο πρόγραμμα της ActionAid, αλλά και την οικογένειά του και ολόκληρη την κοινότητα όπου ζουν, ώστε να επιτευχθούν μόνιμες βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.

Οι τάξεις και τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού, λαμβάνουν φωτογραφίες, ζωγραφιές και γράμματά του παιδιού που στηρίζουν κι έτσι γνωρίζουν καλύτερα τον μακρινό τους φίλο και την πραγματικότητα της χώρας του νέου τους «συμμαθητή». Λαμβάνουν, επίσης, τακτικές ενημερώσεις για το πώς αλλάζει η κοινότητα που στηρίζουν, όπου βρίσκουν ιστορίες ανθρώπων που περιγράφουν πώς βελτιώνεται η ζωή τους.

Πέρα από αυτά τα υλικά, που λαμβάνουν ούτως ή άλλως όλοι οι Ανάδοχοι, οι τάξεις λαμβάνουν επιπλέον υλικό που φτιάχτηκε ειδικά για αυτούς από τον εκπαιδευτικό τομέα της ActionAid: το εκπαιδευτικό κουτί Αναδοχής. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που περιλαμβάνει δραστηριότητες, φωτογραφίες που δείχνουν πώς είναι τα σπίτια και τα σχολεία σε χώρες μακρινές, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, με το οποίο τα παιδιά μπορούν να ταξιδέψουν τον κόσμο και να μάθουν δημιουργικά γι αυτόν καθώς και το πιστοποιητικό Αναδοχής.

400 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις βαθμίδες από το νηπιαγωγείο ως το Λύκειο είναι ήδη Ανάδοχοι Παιδιού και τη χρησιμοποιούν στην τάξη, γράφουν γράμματα στο παιδί που στηρίζουν, φτιάχνουν «γωνιές» Αναδοχής όπου κρεμούν τις ζωγραφιές του και τις φωτογραφίες του και βρίσκουν ευκαιρίες για να συζητήσουν για τον κόσμο μας και πώς μπορεί να γίνει καλύτερος.

Όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κοκκίνης, Λυκειάρχης στο 3ο ΤΕΛ Γαλατσίου «τα παιδιά γίνονται καλύτεροι μαθητές και καλύτεροι πολίτες.» «Έχουν μάθει να δίνουν, όχι μόνο να παίρνουν» προσθέτει η Μαρία Στάση, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 2ου Δημοτικό Αχαρνών. «Η Αναδοχή γίνεται ένα σκαλοπατάκι για να μιλήσουμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα» υποστηρίζει η Έλενα Καραγιάννη, δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Αχαρνών. «Είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουν τα παιδιά ότι εκτός από το να συμπονούμε, μπορούμε να κάνουμε και πράγματα» συμπληρώνει η Χριστίνα Καραγκιόζογλου, νηπιαγωγός στο Μπενάκειο.

Το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού μπορεί να το αναλάβει μία τάξη ή ένα ολόκληρο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουν βρει πολλούς τρόπους να συγκεντρώνεται το ποσό των 22 ευρώ το μήνα είτε μοιράζοντας το ανά μαθητή είτε κάνοντας μπαζάρ και εκδηλώσεις για να συγκεντρωθούν τα χρήματα.

«Νιώθω ωραία που βοηθάω τη Λετίσια, γιατί χρειάζεται τα ίδια πράγματα με εμένα» λέει ο Κωνσταντίνος που πηγαίνει στο Μπενάκειο νηπιαγωγείο.