«Είμαι απολύτως ανοιχτός να συζητήσω τις προτάσεις σας προκειμένου να υπάρξουν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες για να αποτραπούν φαινόμενα νομιμοποίησης παράνομων μεταναστών με την επίκληση ανθρωπιστικών λόγων», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, τους βουλευτές που εξέφρασαν επιφυλάξεις για την προωθούμενη νομοθετική διάταξη που μειώνει από 12 σε 10 έτη τον απαιτούμενο χρόνο για την απόκτηση άδειας διαμονής όταν υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι και όταν γίνεται επίκληση ιδιαίτερων δεσμών με τη χώρα.

Ο κ. Καστανίδης διευκρίνισε ότι υπήρξε δέσμευση της κυβέρνησης, με τα γεγονότα της Υπατίας, δηλαδή, προτού εκείνος αναλάβει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, να βελτιωθεί ο χρόνος των 12 ετών και έτσι υιοθετήθηκε η λογική της 10ετίας που, όμως, αφορά ορισμένους και όχι όλους τους μετανάστες της Υπατίας, όπως είπε.

Στις αιτιάσεις του εισηγητή της ΝΔ Αθανάσιου Νάκου ότι «η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί διαρκή μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών», ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «μια ρύθμιση 10ετούς προηγούμενης διαμονής ως προϋπόθεση για την άδεια, δεν μπορεί να σημαίνει μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών».

Δεσμεύτηκε όμως να συζητήσει τις προτάσεις για τις ασφαλιστικές δικλείδες που πρέπει να καθιερωθούν για να μην παραβιάζεται η λογική νόμου.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, «η μείωση του χρόνου προηγούμενης διαμονής κρίνεται σκόπιμη, δεδομένου ότι κατά την παρελθούσα δεκαετία υπήρξαν διαδοχικές ρυθμίσεις του καθεστώτος διαμονής αλλοδαπών στις οποίες συχνά από διοικητικές αρρυθμίες δεν εντάχθηκαν πρόσωπα που διατηρούν πραγματικούς δεσμούς με την Ελλάδα και στα οποία δίνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος εξέτασης των ιδιαιτεροτήτων της περίπτωσής τους».

«Να μην συζητηθεί η συγκεκριμένη διάταξη μέχρι να υπάρξουν αλλαγές που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα έχουμε μαζική νομιμοποίηση», ζήτησε ο κ. Νάκος προειδοποιώντας ότι για τη ΝΔ «αυτό αποτελεί αιτία να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο ακόμη και αν κρίνει ότι έχει πολλές άλλες θετικές διατάξεις».

Ο κ. Νάκος δήλωσε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται επί της αρχής μέχρι να δει τις «διασφαλιστικές» διατάξεις για την αποτροπή μαζικής νομιμοποίησης.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Λάμπρος Μίχος, υπογράμμισε ότι η μεταναστευτική πολιτική είναι εθνική υπόθεση και για την προσαρμογή και την κοινοτική νομοθεσία για τα θέματα των αλλοδαπών, τόνισε ότι λόγοι ασφαλείας επιβάλλουν στην ΕΕ να χειρίζεται θέματα για την εδραίωση κοινής στάσης και κοινής διαδικασίας για τους τίτλους μόνιμης διαμονής των πολιτών τρίτων χωρών εντός της επικράτειας της.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, κατήγγειλε ότι στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές από τους καπιταλιστές με τρόπο ώστε να υπάρξουν φθηνά εργατικά χέρια σε καθεστώς πλήρους και απόλυτης εκμετάλλευσης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο και κατήγγειλε συρραφή ανόμοιων πραγμάτων με μπαλώματα για να καλυφθούν τα αδιέξοδα του Καλλικράτη, ότι γίνεται καθυστερημένη προσπάθεια προσαρμογής με τις διατάξεις για τους αλλοδαπούς που κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά ελλείψει υποδομών και εκπαιδευμένου προσωπικού.

Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι καταψηφίζει και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης. «Δόθηκε ασυλλόγιστα η εντύπωση σε κάθε ενδιαφερόμενο λαθρομετανάστη ότι εδώ βρίσκεται η γη της επαγγελίας», είπε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ σημειώνοντας ότι η μεταναστευτική πολιτική που ακολουθείται έχει οδηγήσει τη χώρα στην αλλοίωση του κοινωνικού της ιστού.