Πώς βγήκε η φράση «μας μαγάρισαν»

Η λατρευτική τελετή με τα χοιρινά προς τιμήν της Δήμητρας που μας έδωσε την έκφραση


ΕΛΛΑΔΑ
11:28
15/01/2016
Πώς βγήκε η φράση «μας μαγάρισαν»
loading

Όταν θέλουμε να πούμε ότι μας βρώμισαν, χρησιμοποιούμε και τη λαϊκή έκφραση «μας μαγάρισαν», καθώς κάθε «μαγάρα» χαρακτηρίζεται η κάθε βρωμιά.

Ο χοίρος επειδή γεννάει πολλά γουρουνάκια, θεωρήθηκε σύμβολο του πολλαπλασιασμού των καρπών και γι’ αυτό και στην αρχαιότητα σχετίστηκε με την λατρεία της Δήμητρας.

Στην εορτή των Θεσμοφορίων έριχναν μέσα σε χάσματα (ρήγματα της Γης που τα έλεγαν «μέγαρα» ή «μάγαρα») ζωντανά χοιρίδια κι όταν εκείνα πέθαιναν, τα σάπια κρέατα τα αναλάμβαναν οι γυναίκες, που τα ανακάτωναν με τους σπόρους, για να ευδοκιμήσουν.

Τις τελετές αυτές μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ. τις έκαναν οι «εθνικοί». Όσοι έπαιρναν μέρος στις γιορτές αυτές λέγονταν «μεγαρίζοντες» ή «μαγαρίζοντες» και οι Χριστιανοί τους έλεγαν «μιαρούς» δηλαδή βρώμικους.

Τότε, το «μαγαρίζει» σήμαινε ότι «κάποιος παίρνει μέρος στις τελετές των μεγάρων, είναι εθνικός, δηλαδή δεν σέβεται τις διατάξεις της χριστιανικής θρησκείας και δεν νηστεύει». Αυτός είναι ο λόγος που λέμε σήμερα για κάποιον που δεν νήστεψε ότι «μαγάρισε».

Ο μαγαρίσας κατά την χριστιανική αντίληψη ήταν ψυχικά ρυπαρός. Έτσι κάθε βρωμιά χαρακτηρίζεται «μαγάρα», όπως και το βρωμίζω σημαίνει «μαγαρίζω».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει