Την παραχώρηση στους δήμους, της δυνατότητας χωροθέτησης χώρων και των «πράσινων σημείων» για να λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης, σε παρέμβασή του στο συνέδριο με θέμα: «Νέες Τάσεις στο Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και οι Προκλήσεις για την Ελλάδα».

Ο Γιώργος Πατούλης επισήμανε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, ριζικά και αποτελεσματικά, με όρους όχι μόνο περιβαλλοντικούς και εθνικούς, αλλά και όρους ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Είναι, είπε, ένα ζήτημα εξόχως πολιτικό αλλά ως αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, το κεντρικό κράτος οφείλει να επιλύσει άμεσα σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως η διασφάλιση πόρων για κατασκευή υποδομών, αλλά και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα δίνουν στους δήμους τη δυνατότητα να χωροθετούν τους χώρους και τα «πράσινα σημεία» στα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν και να λειτουργήσουν οι νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα βασίζεται στην οικονομική στήριξη των δήμων, στην αποδοχή μίας Αρχής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στη θεσμοθέτηση ενός στρατηγικού σχεδίου βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης αντιμετώπισης του προβλήματος μέχρι την πλήρη εφαρμογή των προτεινομένων, στην ανάδειξη και υποστήριξη καλών πρακτικών, στην άμεση χωροθέτηση δημοτικών σταθμών μεταφόρτωσης και την προώθηση της κομποστοποίησης, με την παράλληλη επιτάχυνση της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) κ.ά.

Παράλληλα,  ζήτημα εθνικής σημασίας χαρακτήρισε ο κ. Πατούλης, την αναδιοργάνωση του κράτους και την εξεύρεση ενός αποτελεσματικού μοντέλου συνεργασίας μεταξύ των δήμων και της κεντρικής κυβέρνησης.

Την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα της αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού να συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις της στη νέα εθνική προσπάθεια, υπογράμμισε σήμερα στο συνέδριο «Δήμοι και Επιχειρηματικότητα» ο Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο του προγράμματος ανοικτών εκδηλώσεων ATHENS HILTON MONEY SHOW.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ άσκησε δριμεία κριτική, σημειώνοντας ότι από τη μεταπολίτευση ως σήμερα, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, η κεντρική κυβέρνηση ποτέ δεν είδε με καλό την Αυτοδιοίκηση, ποτέ δεν προώθησε ουσιαστικές πολιτικές, που θα διασφαλίσουν τη θεσμική, οικονομική και λειτουργική ανεξαρτησία του θεσμού. Αναφερόμενος στην εξάρτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, προέταξε την ανάγκη για την προώθηση φορολογικών μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρουν δημοσιονομική αποκέντρωση, που συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού του δημοσιονομικού συστήματος αλλά και των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας.

Ο Γιώργος Πατούλης κατέθεσε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ που είναι η μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους δήμους και η στήριξη των τοπικών πολεοδομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και τουριστικών υποδομών. Ακόμη η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου και είσπραξης των ιδίων εσόδων των δήμων, καθώς και η μεταφορά του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους των πόρων που εισέρχονται σε διάφορα ταμεία που έχουν δημιουργηθεί, όπως π.χ. το Πράσινο Ταμείο. Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «θα πρέπει στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να συμπεριληφθεί το άρθρο 102 και να ενταχθεί η έννοια του ″τοπικού φορολογικού εσόδου″».