Χωρίς σύνταξη έχουν μείνει πάνω από 190.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, εκ των οποίων οι 80.000 μπορεί να περιμένουν και πάνω από ενάμιση χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται! Μάλιστα, οι ίδιες οι κατά τόπου υπηρεσίες του ΙΚΑ παραδέχονται ότι δεν αποκλείεται ορισμένοι πρώην εργαζόμενοι να αποβιώσουν μέχρι να ξεκινήσουν να λαμβάνουν τη σύνταξη τους!

Οι αριθμοί που δημοσίευσε η εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» προκαλούν ίλλιγο και φανερώνουν την έκταση του προβλήματος: Μέχρι το τέλος του Απριλίου, εκκρεμούσαν 191.796 υποθέσεις συνταξιοδότησης, τη στιγμή μάλιστα που στην αρχή της χρονιάς ο αριθμός αυτός έφτανε τις 176.362! Η αύξηση αυτή φανερώνει ότι το πρόβλημα οξύνεται αντί να επιλύεται. Από το σύνολο των 191.796 υποθέσεων, οι 65.771 αφορούν τις κύριες συντάξεις, οι 55.229 την επικουρική και οι υπόλοιπες 70.796 αφορούν λοιπές υποθέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται, οι συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση, καθώς και αναπηρίας ή θανάτου.

Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, είναι λογικό να επικρατεί σκεπτικισμός κατά πόσον είναι δυνατόν να μπορέσει να επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει και μάλιστα από το μικρό αριθμό των υπαλλήλων που διαχειρίζονται αυτές τις υποθέσεις.

Το μέτρο της προσωρινής σύνταξης σύμφωνα με το οποίο οι συνταξιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 80% της κανονικής τους σύνταξης και τουλάχιστον 487 ευρώ, δεν φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει ομαλά, τη στιγμή μάλιστα που ο ανάλογος νόμος δεν έχει ακόμη ψηφιστεί!

Ακολουθούν οι πίνακες με τα επίσημα στοιχεία αναφορικά με τις συντάξεις σε αναμονή από το ΙΚΑ: