Ένσταση κατά του αποκλεισμού του από τις θέσεις των υποψηφίων αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου κατέθεσε με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο αρεοπαγίτης Γιάννης Σίδερης.

Τον περασμένο Απρίλιο ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ξεκίνησε τη διαδικασία πληρώσεως των κενών θέσεων δικαστών που θα δημιουργηθούν στις 30 Ιουνίου 2011 (τέλος δικαστικής περιόδου) στα τρία μεγάλα δικαστήρια της χώρας.

Συγκεκριμένα για τις θέσεις των αντιπροέδρων του Α.Π. προτάθηκαν οι 1) Σπυρίδων Ζιάκας του Παύλου, 2) Αθανάσιος Κουτρομάνος του Κωνσταντίνου, 3) Βασίλειος Λυκούδης του Σπυρίδωνα – Γερασίμου, 4) Γεώργιος Γιαννούλης του Διονυσίου, 5) Βασίλειος Φούκας του Δημητρίου, 6) Γεώργιος Χρυσικός του Γερασίμου, 7) Νικόλαος Ζαϊρης του Παύλου και 8) Δήμητρα Παπαντωνοπούλου του Ιωάννη.

Ο κ. Σίδερης αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του νόμου στον οποίο στηρίζεται η όλη διαδικασία. Στην προκειμένη περίπτωση προεπιλέγησαν δύο νεώτεροι συνάδελφοι του Σιδέρη, οι αρεοπαγίτες Νικόλας Ζαΐρης και Δήμητρα Παπαντωνοπούλου, και παρ’ όλα αυτά στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου δεν υπάρχει η απαιτούμενη ειδική αιτιολογία, αλλά γενικόλογες αναφορές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε επιλογή.