Για δεύτερη φορά προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο αρεοπαγίτης Ιωάννης Σίδερης, κατά της δεύτερης παράλειψής του να προαχθεί από το υπουργικό συμβούλιο στο βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2011 ο κ. Σίδερης κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης για τη μη προεπιλογή του για τη θέση του αντιπροέδρου (η υπόθεση εκκρεμεί).

Σήμερα, ο αρεοπαγίτης κατέθεσε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο νέα προσφυγή κατά των προεπιλογών που έγιναν από το υπουργικό συμβούλιο και προεπιλέγησαν έξι νεώτεροι συνάδελφοί του για την κάλυψη μιας θέσης αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.

Επίσης, στρέφεται και κατά του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο προήχθησαν σε αντιπροέδρους οι συνάδελφοί του Αθανάσιος Κουτρουμάνος και Γεώργιος Χρυσικός κατά τις προτελευταίες επιλογές.

Στις προσφυγές του ο Ι. Σίδερης υπογραμμίζει ότι είναι αντισυνταγματικός (αντίθετος στο άρθρο 90 του Συντάγματος) ο νόμος Καστανίδη (Ν. 3841/2010), που άλλαξε τον τρόπο προαγωγής των δικαστών.

Δηλαδή, είναι αντισυνταγματική η προσθήκη ενός ακόμα οργάνου, αυτό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, πέραν του υπουργικού συμβουλίου, που αποφασίζει για τις προαγωγές στο βαθμό των αντιπροέδρων των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Ειδικότερα, επισημαίνει ο κ. Σίδερης ότι ο Ν. 3841/2010 τηρεί μία διαδικασία που δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα (με παρεμβολή της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής και «τριχοτόμηση» της διαδικασίας: προεπιλογή από το υπουργικό συμβούλιο, γνωμοδότηση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, τελική απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο).

Αλλά ακόμη και εάν η νέα αυτή διαδικασία θεωρηθεί ότι δεν αντίκειται στο Σύνταγμα, προσθέτει ο αεροπαγίτης, θα πρέπει ο νομοθέτης να σέβεται τους ορισμούς του Συντάγματος και να προβλέπει την αιτιολόγηση των σχετικών κρίσεων και τη δυνατότητα δικαστικής προσβολής των πράξεων αυτών στη Δικαιοσύνη.

Δηλαδή, ο δικαστικός λειτουργός υποστηρίζει ότι το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αιτιολογεί την απόφασή του για τις προαγωγές δικαστών και εισαγγελέων.