Με αργούς ρυθμούς αλλά με στοιχεία αισιοδοξίας, επανέρχεται σταδιακά, η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο. Πρόσωπα της τουριστικής αγοράς κάνουν λόγο για μία «μάχη» που δίδεται αυτό το καλοκαίρι με την προσοχή των περισσοτέρων να είναι πλέον στραμμένη στις κρατήσεις της ερχόμενης χρονιάς αλλά και στο να μην υπάρξουν προβλήματα μέχρι και τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Μείον 30% ο τζίρος, μείον στις κρατήσεις, μείον και στη συλλογική προσπάθεια, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ν. Βουρβαχάκης στέλεχος της Τουριστικής Αγοράς στο Ρέθυμνο. «Καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι είναι περίοδος κρίσης αλλά σε κάθε κρίση οφείλουμε να είμαστε όλοι μας μία γροθιά και από κοινού να στηρίξουμε το προϊόν μας», ανέφερε ο κ. Βουρβαχάκης και εξήγησε πως «χρειαζόμαστε σταθερή πολιτική στον τουρισμό, ενίσχυση του προϊόντος μας ως ενιαίο τουριστικό όνομα, να εμπιστευτούμε όσους έχουν γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενο παράλληλα όμως να προταχθεί ο συν-κρητισμός (ένα όνομα κοινή προσπάθεια, κοινή προβολή, όλων των νομών της Κρήτης) που είναι αναγκαίος για το καλό του τουρισμού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων του νομού Ρεθύμνου, Μανόλη Τσακαλάκη, υπάρχει μία αισιοδοξία η οποία οφείλεται καθαρά στην αλλαγή του τοπίου λόγο αύξησης της τουριστικής κίνησης, χωρίς να έχει γίνει ακόμη το «ταμείο» της σεζόν. «Πριν 15 μέρες ξαναμπήκαμε σε κανονικούς ρυθμούς, πολύ γρήγορα γεμίσαμε, με αποτέλεσμα να μιλάμε για πληρότητα 95% σήμερα, όμως με κενά στον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Αν όμως, υπάρξουν κρατήσεις του σημερινού ρυθμού και δεν διαταραχθεί από κάτι το υπόλοιπο του καλοκαιριού θα είμαστε στο κλείσιμο μας στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι σε ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων σχετικά με τις διανυκτερεύσεις, υπάρχει μείωση 2,05% για τον Απρίλιο, μείωση 9,35% για τον Μάιο και μείωση 9,55% για τον Ιούνιο. Οι διανυκτερεύσεις όμως επανέλαβε ο κ. Τσακαλάκης δεν έχουν καμία σχέση με τον τζίρο. Παράλληλα από στοιχεία του Αεροδρομίου Ηρακλείου που τροφοδοτεί επί της ουσίας το Ρέθυμνο, υπάρχει μείωση στις αφίξεις κατά 5,5%.

Ένα σχετικά νέο κοινό στο Ρέθυμνο είναι οι τουρίστες από το Ισραήλ οι οποίοι φτάνουν στο νομό και διανυκτερεύουν για 2 με 3 μέρες. Οι συγκεκριμένοι τουρίστες έρχονται να καλύψουν κατά κάποιο τρόπο τους Ρώσους που έχουν τεράστια απουσία και όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης «ένας Ρώσος ισοδυναμούμε με 4 δυτικοευρωπαίους… Το κοινό αυτό, λείπει από το νομό μας δυστυχώς…» ενώ όπως μας δήλωσαν οι τουριστικοί παράγοντες , τεράστια είναι η μείωση και σε Έλληνες τουρίστες.