Η «Σπουδή Ναύτη», ένα έργο φιλοτεχνημένο από τον Γιάννη Τσαρούχη, ήταν το κορυφαίο κομμάτι της προχθεσινής δημοπρασίας στο Ζάππειο Μέγαρο από τον οίκο Βέργος. Ο πίνακας «χτυπήθηκε» από φιλότεχνο στην τιμή των 59.000 ευρώ, σε μια βραδιά με μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως άλλωστε συμβαίνει διεθνώς.

Και αυτό διότι στην καλοκαιρινή δημοπρασία του οίκου βγήκαν στο σφυρί συνολικά 154 έργα, όμως μόλις τα 72 πουλήθηκαν, παρά το γεγονός ότι πολλά από αυτά είχαν άκρως ελκυστικές τιμές για τους φιλότεχνους. Τιμές εκτίμησης, δηλαδή, που ξεκινούσαν από τα 1.000 ευρώ και έφταναν έως και τα 50.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως δημοσιεύει η «Δημοκρατία», έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι ένα από τα σημαντικότερα έργα της δημοπρασίας, ο πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη με τίτλο «Σπουδή για τον Άγιο Σεβαστιανό», τελικά δεν κατάφερε να βρει αγοραστή.

Υψηλή τιμή πέτυχε και το έργο «Ύδρα» του Παναγιώτη Τέτση, που κατάφερε να φτάσει τα 30.680 ευρώ, λίγο παραπάνω δηλαδή από όσο στοίχισε σε φιλότεχνο να αγοράσει τον πίνακα του Κωνσταντίνου «Τοπίο με βουνό», που κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 29.500 ευρώ.

Ικανοποιητική πορεία στη δημοπρασία σημείωσε και το έργο του Διαμαντή Διαμαντόπουλου «Κεφάλι νέου», το οποίο πουλήθηκε στα 25.960 ευρώ, ενώ το δεύτερο έργο από την ίδια σειρά του καλλιτέχνη με τίτλο «Κεφάλι Νέας» έπιασε τα 18.880 ευρώ!

Εξαιρετικά καλά πήγε και το έργο του Γιάννη Κόττη με τίτλο «Ναύτης», το οποίο πουλήθηκε στα 21.240 ευρώ, όπως επίσης και η σκοτεινή σύνθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου με τίτλο «Orassis No 5», η οποία έφτασε τα 23.600 ευρώ.

Στο σφυρί βγήκαν ακόμη έργα των Σπύρου Βασιλείου, Θανάση Τσίγκου, Νίκου Εγγονόπουλου, Δημήτρη Μυταρά, Αλέκου Φασιανού, Παύλου Διονυσόπουλου, Γιάννη Μόραλη, Χρόνη Μπότσογλου, Γεράσιμου Στέρη, Αλέξη Ακριθάκη και Θεόδωρου Μανωλίδη. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι ότι η σύνθεση του Μανωλίδη έμεινε στα αζήτητα, αφού δεν κατάφερε να φύγει από την αίθουσα με νέο ιδιοκτήτη.

Ως είθισται, πριν από τη δημοπρασία, ο οίκος Βέργος παρουσίασε τα έργα στο Ζάππειο Μέγαρο, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να θαυμάσει από κοντά μοναδικά αριστουργήματα νεοελληνικής ζωγραφικής.

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα όμως του οίκου δεν σταματάει εκεί, αφού έχει ήδη ανακοινωθεί μια μεγάλη δημοπρασία σπάνιων βιβλίων, εγγράφων και χαρακτικών που θα φιλοξενηθεί στο Athens Plaza στις 22 Ιουνίου. Μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν είναι η πρώτη έκδοση των «Ημερολογίων Καταστρώματος Β’» του Γιώργου Σεφέρη, ένα συλλεκτικό αντίτυπο το οποίο είχε στην κατοχή του ο Γιάννης Τσαρούχης, αλλά και ένα σπάνιο χειρόγραφο με τα σύμβολα του «εφοδιαστικού ιερέως» της Φιλικής Εταιρείας με χρονολογία 3 Ιουνίου 1820.