Σχέδια διαχείρισης κρίσης για βοήθεια Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα εκπονήθηκαν, σύμφωνα με τη Daily Mail, χθες βράδυ καθώς, όπως γράφει, η Αθήνα πλησίασε περισσότερο στη χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη.

Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση συζητούσε με ποιο τρόπο θα βοηθούσε τους Βρετανούς εάν αποκλείονταν στην Ελλάδα, στους τουρίστες δινόταν η συμβουλή να πάρουν μαζί τους αρκετά ευρώ σε χαρτονομίσματα για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες «κλείσουν» τα ΑΤΜ, σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, η οποία αναφέρει και την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Επικαλούμενη πηγές της βρετανικής κυβέρνησης η εφημερίδα γράφει πως ετοιμαζόταν χθες βράδυ σχέδιο έκτακτης ανάγκης με τη συμμετοχή πολλών υπουργών.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η απειλή χρεοκοπίας στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε bank run με αποτέλεσμα τα ΑΤΜ να ξεμείνουν από λεφτά ή να κλείσουν, γράφει το δημοσίευμα κάνοντας λόγο και για φόβους πως η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ταραχές.

Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με ταξιδιωτικούς πράκτορες οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη να φέρουν πίσω στη Βρετανία τουρίστες.

Δύο εκατομμύρια Βρετανοί έρχονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο, προσθέτει η Daily Mail και υπενθυμίζει ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ από τον Μάιο στην οποία δίνεται η συμβουλή να «πάρουν μαζί τους αρκετά λεφτά για να αντιμετωπίσουν έκτακτες ανάγκες και απρόβλεπτες καθυστερήσεις».

Την ίδια ώρα, συμπληρώνει, γίνονται κινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να διασφαλιστεί πως η οικονομία είναι όσο πιο προστατευμένη γίνεται. Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι εξετάζουν το πώς θα προστατεύσουν βρετανικές εταιρείες με άνοιγμα στην Ελλάδα και πώς θα διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα εάν η κατάσταση αυτή προκαλέσει ευρύτερη κρίση στην ευρωζώνη.

Κυβερνητική πηγή τόνισε πως οι υπουργοί δεν προβλέπουν κρίση στην Ελλάδα αλλά έχουν καθήκον να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.

friaksdmafn