«Εδώ στην Πόρτα, τη σημερινή Πύλη των Τρικάλων, τον Οκτώβριο του 1943 οι Γερμανοί σκότωσαν αθώα γυναικόπαιδα και γέρους, κατακαίγοντας ολόκληρο το χωριό και προσθέτοντας αυτό στον κατάλογο των μαρτυρικών τόπων της χώρας μας».

Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων το μεσημέρι της Κυριακής, ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, κατά την 72η Επέτειο της Ιστορικής «Μάχης της Πόρτας», που διοργάνωσε ο δήμος Πύλης σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλης.

Ο κ. Τσοβόλας, συνεχίζοντας τον κεντρικό χαιρετισμό στην εκδήλωση, πρόσθεσε, πως είχε προηγηθεί στις 8 και 9 Ιουνίου, στα στενά της Πόρτας, μια νικηφόρα μάχη των μόλις 200 ανταρτών του ΕΛΑΣ με μια ιταλική μεραρχία των 4.000 και πλέον στρατιωτών με τον βαρύ οπλισμό και τα κανόνια τους, λέγοντας πως σημασία έχει ότι οι ήρωες της φρουράς της Πόρτας, με ηγέτη των Καπετάνιο Τάσο Μπουκουβάλα, άντεξαν για δύο πολύτιμες μέρες και οι Ιταλοί τράπηκαν σε άτακτη φυγή.

Έτσι, τρεις μήνες αργότερα, εδώ στην Πύλη, υπογράφηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία παράδοσης των ιταλικών στρατευμάτων της Θεσσαλίας στον ΕΛΑΣ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε, επιμνημόσυνη δέηση , σύντομους χαιρετισμούς επισήμων, κατάθεση στεφάνων, παρουσίαση τραγουδιών από τη Μουσική Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης- Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου.

Επίσης στην εκδήλωση τονίστηκε, πως στα δύσκολα και κρίσιμα εκείνα χρόνια της κατοχής η νικηφόρα εκείνη μάχη, είχε θετική επίδραση στο ηθικό όχι μόνο των ανταρτών, αλλά και όλου του ελληνικού λαού.

Στον Ιταλικό στρατό επιτάθηκε μετά την αποτυχία η σοβούσα κρίση, καθώς λίγους μήνες μετά συνθηκολόγησαν και παραδόθηκαν.

Πρωταγωνιστής της Ιστορικής Μάχης ήταν ο Καπετάνιος Δημήτρης – Τάσος Μπουκουβάλας, αρχηγός του Ανταρτικού Ιππικού της Θεσσαλίας, μαζί του κι ο Ζαρογιάννης.

Ακόμα ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε πως «είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα μήνυμα στην Ε.Ε. και στη Γερμανία ότι δεν θα σκύψουμε το κεφάλι», προσθέτοντας πως «θα αντισταθούμε και πάλι, με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στη νέα γερμανική κατοχή και στην εξαθλίωση που μας οδηγούν». Ας κρατήσουμε, για πάντα, μέσα μας τον ηρωισμό των μαχητών της Πόρτας Τρικάλων και ας γίνει αυτός φωτεινό παράδειγμα για όλους, κατέληξε κατά τον χαιρετισμό του.