Στη νατοϊκή προβλήτα του Μαραθιού κατέπλευσε σήμερα το πρωί, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, που αποτελεί την ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού Ναυτικού.

Το πλοίο που είχε αποπλεύσει στις 20 Μαρτίου από την Τουλούζη, συμμετέχει στις επιχειρήσεις που γίνονται στη Λιβύη και θα παραμείνει στη Σούδα μέχρι και το Σάββατο.

Διαθέτει δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες που του δίνουν την δυνατότητα να κινείται με ταχύτητα 27 κόμβων. Το μήκος του είναι 261,5 μέτρα και το μήκος που καταλαμβάνει ο διάδρομος του είναι 261Χ 64.

Το πλήρωμα του πλοίου είναι 1.150 άτομα, όμως λόγω την επιχειρησιακών του δυνατοτήτων στον αριθμό αυτό προστίθενται ακόμα 2.550 άτομα, κυρίως για τις από αέρος επιχειρήσεις και 800 πεζοναύτες.

Διαθέτει ραντάρ μεγάλου εύρους, ηλεκτρονικό σύστημα αντιμέτρων, στόλο 40 αεροσκαφών Rafale, Super Etendard και τρία E-2C Hawkeye έγκαιρης προειδοποίησης. Ο διάδρομος και η περιοχή εκτόξευσης είναι εξοπλισμένα με καταπέλτη, με δυνατότητα να ξεκινήσει ένα αεροσκάφος ανά λεπτό.

Το πλοίο διαθέτει συστήματα που του παρέχουν τη δυνατότητα να παρακολουθεί μέχρι και 2.000 στόχους. Είναι εφοδιασμένο με το σύστημα πυραύλων επιφανείας- αέρος Aster 15, εκτοξευτές πυραύλων, Sylver. Επίσης, διαθέτει δύο συστήματα πυραύλων Mistral.

Το πλοίο παραδόθηκε επίσημα στο Γαλλικό Ναυτικό στις 28 Σεπτεμβρίου 2000 και θεωρείται ως το πιο εξελιγμένο και με υψηλότερη απόδοση πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε στην Ευρώπη.

Έχει τεράστια δύναμη στις αεροναυτικές επιχειρήσεις και θεωρείται ως ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο σύστημα μάχης, καθώς μπορεί να πραγματοποιήσει 100 αποστολές αέρος την ημέρα.