Απάντηση στο Γ. Ραγκούση, μετά την δημοσίευση από τον υπουργό Εσωτερικών στοιχείων που αφορούν στα χρέη των δήμων δίνει με ανακοίνωσή του ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ τονίζει ότι τα χρέη των δήμων αποτελούν χρέη της κεντρικής κυβέρνησης που μεταβιβάζονται στους δήμους.

Όπως αναφέρει ο Ν. Κακλαμάνης στη σχετική ανακοίνωσή του, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι δήμοι χρωστούν σε ελληνικές και διεθνείς τράπεζες 1,891 δισ. Ευρώ, ενώ τα παρακρατηθέντα ποσά των δήμων από την κεντρική διοίκηση, σύμφωνα με το νόμο, ανέρχονται σε 1,711 δισ. ευρώ. «Το ποσό αυτό αποτελεί αποτέλεσμα πολυετών παρακρατήσεων. Σε περίπτωση που υπολογιστούν οι αναλογούντες τόκοι τα παρακρατηθέντα από τους ΟΤΑ υπερβαίνουν τον συνολικό δανεισμό τους», υποστηρίζει ο Ν. Κακλαμάνης και συνεχίζει: «Μόνο το 2010 παρακρατήθηκαν και δεν αποδόθηκαν στους ΟΤΑ θεσμοθετημένοι πόροι ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση δηλαδή που το κεντρικό κράτος τηρούσε τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, οι ΟΤΑ όχι μόνο δεν θα παρουσίαζαν χρέη αλλά θα είχαν απαιτήσεις και διαθέσιμα περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. υπουργός Εσωτερικών».

«Είναι φανερό ότι το κεντρικό κράτος, μέσω των περικοπών στους ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, μεταφέρει τα δικά του ελλείμματα στην Τ.Α.», τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ.

«Δεν είναι όλοι οι δήμαρχοι μπαταχτσήδες», ούτε όλοι οι δήμοι που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια του νόμου είναι προβληματικοί, καταλήγει ο Ν. Κακλαμάνης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.