Καθηγητές Πανεπιστημίων έκαναν παράσταση έξω από το υπουργείο Παιδείας, ενώ συγχρόνως προχώρησαν σήμερα και σε τρίωρη στάση εργασίας.

Αρχικά, επιδίωξαν να συναντηθούν με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία όμως ήταν στη Βουλή, καθώς σήμερα συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου για τα Πειραματικά σχολεία, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών των Καθηγητών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ καθώς και του ερευνητικού Προσωπικού, συναντήθηκαν τελικά με τον υφυπουργό Γιάννη Πανάρετο στον οποίο έθεσαν τα προβλήματα των Ιδρυμάτων με την στασιμότητα στο θέμα των εξελίξεων αφού όπως είπε και ο υφυπουργός αναμένεται από το αρμόδιο υπουργείο, αν η εξέλιξη ενός μέλους ΔΕΠ στην επόμενη βαθμίδα θεωρείται νέα θέση. Οπότε θα πρέπει να ισχύσει η αναλογία που ισχύει στο δημόσιο : Ένας προσλαμβάνεται σε κάθε πέντε που φεύγουν. Ο υφυπουργός πάντως είπε ότι αναμένεται η απάντηση του υπουργείου. Πάντως οι καθηγητές επισήμαναν ότι η μη πρόσληψη προσωπικού, «γονατίζει» τα Ιδρύματα και υπονομεύει το έργο τους.

Στη συνέχεια τέθηκε το θέμα των οικονομικών ελλείψεων στα Ιδρύματα, στις περικοπές που έχουν υποστεί οι καθηγητές, και οι ερευνητές κλπ., ενώ αναφέρθηκαν και στο νόμο που ετοιμάζεται από το υπουργείο για τα Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Μάλιστα οι καθηγητές θεωρούν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, οι προτάσεις της Ομοσπονδίας τους, όπως επίσης και της Συνόδου Πρυτάνεων. Αυτό-είπαν- αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους καθηγητές, που αν δεν γίνει δεκτό, θα επιφέρει κινητοποιήσεις διαρκείας.