Διαβάζουμε λιγότερο επειδή δουλεύουμε περισσότερο, κάνουμε οικονομίες και στην αγορά βιβλίων, ενώ οι γυναίκες είναι οι πιο φανατικές αναγνώστριες.

Αυτά είναι συνοπτικά τα αποτελέσματα της γ’ πανελλήνιας έρευνας αναγνωστικής συμπεριφοράς, που έγινε για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της MetronAnalysis, οι Έλληνες δεν διαβάζουν βιβλία λόγω της εργασίας τους, οι ώρες τις οποίας ανέρχονται σε 45,4 ώρες την εβδομάδα.

Από εκείνους που επιλέγουν την ανάγνωση για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, το 8,1% διαβάζει πάνω από 10 βιβλία τον χρόνο και το 34,2% από 1 έως 9.

Η ελληνική και η ξένη λογοτεχνία πρωταγωνιστούν στις επιλογές, με τις γυναίκες να είναι οι πιο συστηματικές αναγνώστριες, ενώ η οικονομική κρίση είναι και εδώ ορατή αφού οι περισσότεροι προτιμούν να δανείζονται παρά να αγοράζουν βιβλία.

Όσο για το τι προτιμούν να διαβάζουν οι Έλληνες: Καζαντζάκη, Ντοστογέφκσι, Καβάφη, Λουντέμη, κλασικούς συγγραφείς και νεανικά αναγνώσματα συγκεντρώνουν τις περισσότερες «ψήφους», ενώ στη λίστα υπάρχουν τα ονόματα της Λένας Μαντά και της Βικτόριας Χίσλοπ.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.502 ατόμων άνω των 15 ετών σε όλη τη χώρα, από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2010.

Πηγή: dete