Παρά το γεγονός ότι έχουν ανάγκη περισσότερες από 600 θέσεις εφημεριακού κλήρου, οι ιεράρχες προτίθενται να ζητήσουν την έγκριση για την πρόσληψη 300, συναισθανόμενοι και συμμετέχοντες στην οικονομική δυσπραγία και στις προσπάθειες εξοικονόμησης που κάνει η κυβέρνηση. Αυτό αποφασίσθηκε κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο, πάνω από 800 είναι τα κενά που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, ενώ μέσα στο 2011 θα συνταξιοδοτηθούν 290 εφημέριοι. Μέσα στη διετία 2009-2010 συνταξιοδοτήθηκαν 423, αλλά 297 συνταξιούχοι εξακολουθούν να καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν.

Πάντως δεν έχει διευκρινισθεί στην Εκκλησία αν ισχύει και σ΄αυτό χώρο η αναλογία πέντε συνταξιοδοτούνται ή αποχωρούν στο δημόσιο και προσλαμβάνεται ένας, καθώς υπάρχει διάταξη με την οποία εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί.

Ο αρχιεπίσκοπος ως πρόεδρος του Σώματος προσφώνησε τους μητροπολίτες τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «ο λόγος της σημερινής μας συνάξεως, για τον οποίον η Δ.Ι.Σ. συνεκάλεσε την Ιεραρχία, είναι η από κοινού αντιμετώπισης πρακτικών προβλημάτων που δημιουργούνται στην πνευματικήν διακονίαν των πιστών μας μετά την δημοσίευση του νόμου 3899/2010 (ΦΕΚ 212 τ. Α , 17.12.2010 ) με θέμα: «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», μέσα σε μια ατμόσφαιρα οικονομικής δυσπραγίας της Χώρας μας και συνεχώς αυξανομένης ανασφάλειας, αγωνίας και ανησυχίας του λαού μας.

Τελειώνοντας τόνισε ότι «δεν διαφεύγει από κανένα μας η κρίσις της χώρας μας. Ζούμε όλοι μας την δύσκολη κατάσταση και την αγωνία των ανθρώπων που υποβόσκει. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τραγικών περιπτώσεων αυξανόμενης φτώχειας, επικίνδυνης ανεργίας και ανασφάλειας. Για άλλη μια φορά καλούμεθα και πάλι σαν Εκκλησία, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και όλα αυτά μέσα σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα.

Είμαι βέβαιος, ότι και στην σημερινή σύναξη θα επικρατήσουν : η ψυχραιμία, η σύνεσις, η νηφαλιότητα και η υπευθυνότητα όλων μας».

Ο μητροπολίτης Ύδρας μίλησε για το θέμα του προγραμματισμού προσλήψεων εφημεριακού κλήρου μέσα στο 2011 και έγινε μακρά συζήτηση, όπου ακούστηκαν πολλές απόψεις. Ιεράρχες όπως ο Ναυπάκτου Ιερόθεος, πρότεινε να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία αποδεσμεύοντας τα δεσμευμένα ακίνητά της και στη συνέχεια να αναλάβει η ίδια να πληρώνει τους λειτουργούς της, αρχής γενομένης από τους αρχιερείς , να προχωρήσει στους ιεροκήρυκες κλπ.

Άλλος αρχιερέας πρότεινε, να μη χειροτονηθεί ούτε ένας εφημέριος μέσα στο 2011 και άλλος, να καταθέσουν όλοι οι αρχιερείς το μισό τους μισθό για ένα ολόκληρο χρόνο. Τελικά αποφασίσθηκε πως « παρά τον πολλαπλάσιο αριθμό που απαιτείται ώστε να καλυφθούν οι υφιστάμενες λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας να ζητήσει για το 2011 τον διορισμό μειωμένου αριθμού Εφημερίων, οι οποίοι με πολύ δυσκολία θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν, αναγνωρίσασα την κρισιμότητα των περιστάσεων και τις δυσκολίες, τις οποίες σήμερα διέρχεται η Πατρίδα μας.

Επισημαίνεται ωσαύτως η μεγάλη προσφορά όλων των Εφημερίων, ιδιαιτέρως όμως των ακριτικών, απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών και ότι σήμερα σε πολλά μικρά χωριά, η ελπίδα των ανθρώπων είναι το χτύπημα της καμπάνας, η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και η εορτή του Ενοριακού Ναού και του μικρού παρεκκλησίου».

Τέλος, αντιπροσωπεία της Εκκλησίας, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση για να του παραδώσει την απόφαση της Ιεραρχίας.