Από νωρίς το πρωί, η πλατεία Μιαούλη στην Σύρο έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο αθλητικό χώρο, όπου τα παιδιά μαζί με ολυμπιονίκες και παραολυμπιονίκες,είχαν την ευκαιρία να αθληθούν και να επιμορφωθούν, στο πλαίσιο της ολυμπιακής εβδομάδας «Δημήτριος Βικέλας».

Αν κυκλοφορείτε στην πόλη, σίγουρα θα ειδατε όλοι σας ένα «θρύλο» του Ελληνικού αθλητισμού. Πώς να μην νιώσουμε περήφανοι, άλλωστε, όταν θυμόμαστε τις όμορφες στιγμές που μας χάρισαν οι Ολυμπιονίκες, οι παραολυμπιονίκες και Πρωταθλητές Ευρώπης.

Παρόντες σε αυτή την μεγάλη εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Αουέρ, ο Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στη Σύρο και στην Πάρο Γιώργος Ευριπιώτης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, αθλητικοί φορείς και προπονητές πρόεδροι Ομοσπονδιών, 50 και πλέον Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, Ομοσπονδιακοί Προπονητές, καθώς και διεθνείς μας ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν το Euro2004

Στην πλατεία βρέθηκε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΝΕΧ οποίος ήταν ο μεγάλος χορηγός της ολυμπιακής εβδομάδας “Δημήτριος Βικέλας”.

Η πλατεία Μιαούλη γέμισε σήμερα από χαρούμενες φωνές των μαθητών/τριων που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αθλήματα και Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Συριανού, Δημήτρη Βικέλα, πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή γεύση από αθλήματα όπως η ξιφασκία, η σκοποβολή, το καράτε, η ιστιοπλοΐα, ο στίβος, η ελληνορωμαϊκή πάλη, το μπάσκετ, η πυγμαχία, το βόλεϊ, το τάε κβο ντο, το ποδόσφαιρο, η γυμναστική και το παραολυμπιακό άθλημα του μπότσια.

Στόχος της δράσης ήταν, οι μαθητές και οι μαθήτριες, να βιώσουν την έννοια και τη σημασία της συμπερίληψης μέσα από τον αθλητισμό. Ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον των μαθητών/τριων ήταν τεράστιος και αποχαιρέτισαν την πλατεία Μιαούλη με τις καλύτερες εντυπώσεις, γιατί ο αθλητισμός, μας εμπνέει και μας ενώνει. Όταν τα παιδιά γελούν τότε κάτι καλό γίνεται. Πόσο μάλλον όταν αυτά τα γέλια συνοδεύονται από αθλητικές εκδηλώσεις.

Το «παρών» στην Ερμούπουλη έδωσαν οι Ολυμπιονίκες Κατερίνα Θάνου (στίβος), Ειρήνη Αϊνδηλή (ρυθμική γυμναστική), Μαρία Γεωργάτου (ρυθμική γυμναστική), Μιχάλης Μουρούτσος (ταεκβοντό), Δήμητρα Μαγκανουδάκη (ξιφασκία), οι παραολυμπιονίκες Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια), Ανδρέας Κατσαρός (κολύμβηση), Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση), Αννα Ντέντα (μπότσια), Μανώλης Στεφανουδάκης (στίβος), οι πρωταθλητές Στέφανος Ξένος (καράτε), Ελενα Χατζηλιάδου (καράτε), Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη), Μαρία-Λουίζα Γκίκα (πάλη), Νικόλ Κυριακοπούλου (στίβος), Αγη Κασούμη (σκοποβολή), Κώστας Θάνος (πάλη) και Γιώργος Κουγιουμτσίδης (πάλη), Τάκης Φύσσας, Άγγελος Μπασινάς, Βασίλης Λάκης, Κώστας Κατσουράνης και Κώστας Χαλκιάς, που εκπροσώπησαν την ομάδα του 2004 που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό στην Πορτογαλία.

Με την κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμο Μαρία Πολύζου να έχει την ευθύνη παρουσίασης της εκδήλωσης μαζί με το δημοσιογράφο Αντώνη Κυρίκο και την κ. Ιλεάνα Κλοκώνη, επικεφαλής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Δημήτριος Βικέλας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Την εκδήλωση λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο τεχνικός της Εθνικής ομάδας πόλο Θοδωρής Βλάχος, ο πρόεδρος της ΕΟΕ, η Ευαγγελία Πλατανιώτη, με τη Σοφία Μαλκογεώργου, το ελληνικό ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης, η Εύη Μωραϊτίδου.

Μετά το πέρας της αθλητικής. βιωματικής επιμόρφωσης, ακολούθησε με πάσα τιμή η Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεο Β΄ και η κατάθεση στεφάνων στην Προτομή του Δημητρίου Βικέλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ολυμπιακό Ύμνος ερμήνευσε η Υψίφωνος της Λυρικής Σκηνής Βασιλική Καραγιάννη, συνοδεία της πιανίστριας Σοφία Ταμβακοπούλου.

Δείτε το βίντεο παρακάτω και πλούσιο φωτογραφικό album απο τον φωτογράφο του cyclades24.gr Αντώνη Σολάρη.