Η κακοκαιρία Avgi έντυσε την Αττική στα λευκά, με τη λίμνη Μπελέτσι, τα Βίλια και την Ιπποκράτειο Πολιτεία να συγκεντρώνουν τον περισσότερο όγκο χιονιού. Στην υπόλοιπη Αττική, βροχές επικρατούν από το πρωί στις περισσότερες περιοχές, ενώ σε κάποιες άλλες έπεσε και χαλάζι.

Στα πλάνα που φαίνονται από το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, το τοπίο στη λίμνη Μπελέτσι φαίνεται σαν να είναι βγαλμένο από παραμύθι. Η παρουσία των εκχιονιστικών οχημάτων από την περιφέρεια είναι συνεχής, ενώ όσοι κατάφεραν να φτάσουν στο σημείο έπαιξαν με το χιόνι και έβγαλαν πολλές φωτογραφίες με φόντο το κάτασπρο τοπίο.

Στα Βίλια, τους 30 πόντους έφτασε το χιόνι, με τις θερμοκρασίες να είναι πολύ χαμηλές, όπως φαίνεται στο ρεπορτάζ. Δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, ενώ όπως και σε άλλες περιοχές με πυκνό χιόνι, έτσι και στα Βίλια, η πυροσβεστική υπηρεσία και τα μηχανήματα της περιφέρειας έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και την Ιπποκράτειο Πολιτεία το χιόνι έπεφτε ασταμάτητο από το βράδυ της Δευτέρας (29/01) έως και σήμερα το πρωί, με τα μηχανήματα να προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς δρόμους. Όπως φαίνονται στα πλάνα, τόνοι αλατιού έπεσαν στην πλατεία Πεντέλης, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.

Επιπλέον, από χθες το βράδυ, η αστυνομία έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στις εθνικές οδούς της χώρας, ζητώντας από τους οδηγούς να τους δείξουν ότι είναι εφοδιασμένοι με αλυσίδες και χιονοκουβέρτες. Μάλιστα, όσοι δεν διαθέτουν κάτι από τα δύο, τους απαγορεύεται να συνεχίσουν την πορεία τους, ενώ τους επιβάλλεται πρόστιμο της τάξεως των 80 ευρώ.

Επιπλέον, στα μέρη όπου τα φαινόμενα είναι έντονα, οι αρχές προτρέπουν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Δείτε φωτογραφίες από τα χιόνια στην Αττική:

«Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια» λένε οι κάτοικοι στην Εύβοια

Στη Σέτα Ευβοίας, ο τόπος σκεπάστηκε από χιόνι, με την περιοχή να δέχεται τον μεγαλύτερο όγκου χιονιού της κακοκαιρίας Avgi. Ο ρεπόρτερ Κώστας Νούσης ανέφερε στην ΕΡΤ πως οι δρόμοι στην περιοχή παραμένουν ανοιχτοί, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να δουλεύουν αδιάκοπα. Τα σχολεία στην Εύβοια παρέμειναν κλειστά, ωστόσο, αρκετοί ήταν εκείνοι που επισκέφθηκαν τη Σέτα για να απολαύσυν το χιόνι.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε στις 27-01-2024/1100, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις άνεμους, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.

Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις εξής περιοχές:

α) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως της Βοιωτίας, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες,
β) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις βραδινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν,
γ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο με εξασθένηση από τη νύχτα,
δ) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, πιθανόν πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο,
Οι χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν,
ε) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) κατά τόπους έντονες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) σήμερα Τρίτη (30-01-24) στο βόρειο, το κεντρικό και βαθμιαία το νότιο Αιγαίο,
β) την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Η σχετική ανάρτηση του Newsbeast στο Instagram: