Υλικά

  • 250 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 278 γραμμάρια ζάχαρη (1 1/3 φλιτζάνια + 1 κουταλιά της σούπας)
  • 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 315 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 ¼ φλιτζάνια
  • 2 ¼ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 φλιτζάνι (240ml) πλήρες γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¼ φλιτζάνι (23 γραμμάρια) σκόνης κακάο, κοσκινισμένο
  • ξύσμα από 3 μανταρίνια
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη επιπλέον
  • 1 κουταλιά της σούπας πλήρες γάλα, επιπλέον

sidagi.gr


Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε μια φόρμα με τρύπα στη μέση για κέικ.

Τοποθετήστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα μεγάλο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ και χτυπήστε μέχρι γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά ανακατεύοντας πολύ καλά. Κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι πάνω από το μείγμα του μίξερ και διπλώστε μέσα με το γάλα. Ρίξτε το μισό από το μείγμα σε ένα άλλο μπολ και προσθέστε το ξύσμα μανταρινιού.

Στο άλλο μπολ, προσθέτουμε το κακάο, το επιπλέον γάλα και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Ρίχνετε εναλλάξ το μείγμα σοκολάτας με το μείγμα κέικ και κάνετε νερά στο μείγμα με ένα μαχαίρι.

Ψήστε για 50-55 λεπτά στους 180 βαθμούς (2 σκάλα φούρνου) με αντιστάσεις μέχρι να φουσκώσει και αποκτήσει χρυσαφί χρώμα.

Αφήνετε να κρυώσει για 20 λεπτά, αναποδογυρίζετε και αφήνετε να ηρεμήσει.