Σε αντίθεση με μια αραιή σούπα ή ένα ζωμό, ο πουρές -από οποιοδήποτε λαχανικό- έχει σκοπό να διατηρεί κάποιο από το σχήμα του, ενώ δίνει στο πιάτο σας μια κρεμώδη αίσθηση. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό στον πουρέ λαχανικών σας.

Σίγουρα, το νερό εξυπηρετεί έναν σπουδαίο σκοπό για άλλες μεθόδους μαγειρέματος και πιάτα, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος για έναν παχύρρευστο και γυαλιστερό πουρέ. Θα διαπιστώσετε ότι θα γίνει περισσότερο υδαρής και με ρευστή υφή ή, ακόμη χειρότερα, κάτι που διασπάται, πήζει και τρέχει υγρό.

Ο κανόνας για την παρασκευή πουρέ πατάτας, σύμφωνα με το tastingtable.com, όπως και για όλους τους πουρέδες λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των ποικιλιών καρότου και κολοκύθας), είναι ότι οποιοδήποτε διαυγές υγρό, όπως το νερό, είναι απόλυτη απαγόρευση. Πώς μπορούμε λοιπόν να πολτοποιήσουμε τα λαχανικά σε αυτή την κρεμώδη υφή χωρίς να φτιάξουμε έναν χοντροκομμένο, κοκκώδη πουρέ λαχανικών;

Χρησιμοποιήστε κάτι με λίπος για μια απόλυτα λεία υφή

Το γάλα ή η κρέμα γάλακτος θα δώσουν στον πουρέ σας το επιθυμητό πάχος και απαλότητα. Ενώ οποιοδήποτε γάλα είναι καλύτερο σε αυτό το πλαίσιο από το νερό, το πλήρες γάλα θα δώσει στον πουρέ σας την πιο λεία υφή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Το γάλα με χαμηλότερο ποσοστό λιπαρών (όπως το 2% ή το αποβουτυρωμένο) θα συμπεριφερθεί σαν νερό στις περισσότερες περιπτώσεις και θα διασπάσει το τελικό σας προϊόν ή θα το κάνει περισσότερο νερουλό παρά κρεμώδες. Γι’ αυτό μείνετε στο πλήρες γάλα για να διασφαλίσετε ότι ο πουρές σας θα κρατήσει την υφή και το σχήμα του, είτε χρησιμοποιείται σε μικρές κουταλιές για διακόσμηση είτε ως βάση για κοκκινιστό κρέας.

Αν θέλετε μια έξτρα ώθηση πλούσιας γεύσης, προτιμήστε την κρέμα γάλακτος. Η κρέμα γάλακτος έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από το πλήρες γάλα και η παχύρρευστη σύστασή της θα πυκνώσει αρκετά τον πουρέ σας.

Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε τον υδαρή πουρέ είναι να μαγειρέψετε καλά τα λαχανικά σας, ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον υγρά κατά τη διαδικασία της ανάμειξης. Μετά την ανάμειξη, μη διστάσετε να προσθέσετε είτε γαλακτοκομικό προϊόν είτε ακόμη και ξινή κρέμα. Απλά να θυμάστε ότι όταν αντικαθιστάτε το γάλα με κρέμα γάλακτος, η κρέμα γάλακτος έχει περίπου 36% έως 40% λιπαρά γάλακτος, ενώ το γάλα έχει μόνο 3,25% λιπαρά γάλακτος. Λίγη κρέμα γάλακτος είναι αρκετή και μπορείτε ακόμη και να αναμείξετε και τα δύο για τον τέλειο πουρέ με βούτυρο.