Τα αυγά είναι λίγο πολύ η τέλεια τροφή. Το BBC Good Food επισημαίνει ότι αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά βασικό πρωινό δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αλλά έχει, επίσης, δύο βιταμίνες που είναι δύσκολο να πάρει κανείς από τα τρόφιμα, την D και τη Β12, καθώς και χολίνη (απαραίτητη για τη λειτουργία του εγκεφάλου) τυλιγμένες στο λεπτό κέλυφός τους.

Αυγά

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να καταναλώνετε τα αυγά

Αν και στο παρελθόν τα αυγά είχαν την κακή φήμη ότι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, στην πραγματικότητα μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής για την καρδιά διατροφής.

Ενώ τα ωμά αυγά μπορεί να είναι το πρωινό των bodybuilders, είναι καλύτερα να τα τρώτε μαγειρεμένα. Όχι μόνο τα ωμά αυγά ενέχουν κίνδυνο σαλμονέλας, αλλά σύμφωνα με το Fit&Well, η πρωτεΐνη στα μαγειρεμένα αυγά είναι πιο εύπεπτη. Δεδομένου ότι το μαγείρεμα προκαλεί την οξείδωση της χοληστερόλης στο αυγό, η οποία συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, είναι πιο υγιεινό να τα μαγειρεύετε χαμηλά και αργά και χωρίς πρόσθετα λίπη από πράγματα όπως το βούτυρο και το λάδι. Με αυτά τα δεδομένα, το ποσέ ή το βραστό αυγό είναι ο πιο σωστός τρόπος για να τα καταναλώνετε σημειώνει το thetastingtable.com.

Ο λόγος που μερικά αυγά είναι πιο δύσκολο να ξεφλουδιστούν από άλλα

Αυγά

Ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να βράσετε ένα αυγό από ό,τι να το κάνετε ποσέ, το να βγάλετε το κέλυφος είναι συχνά το δύσκολο κομμάτι. Απογοητευτικά, τα μαγειρεμένα ασπράδια αυγών συχνά προσκολλώνται στο κέλυφος, αφήνοντας το ξεφλουδισμένο αυγό ένα σκισμένο και ξεφλουδισμένο χάος. Αυτό συμβαίνει επειδή η θέρμανση του αυγού προκαλεί τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των πρωτεϊνών. Ενώ αυτό είναι που τα καθιστά βρώσιμα, οι πρωτεΐνες συνδέονται επίσης με τη μεμβράνη γύρω από το κέλυφος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, όπως εξηγεί το HowStuffWorks, καθιστώντας δύσκολο το ξεφλούδισμά τους.

Τρόποι για να ξεφλουδίζετε πιο εύκολα τα βραστά αυγά

Αυγά

Για να κάνετε γρήγορη -και καθαρή- δουλειά στο ξεφλούδισμα, πρέπει να σπάσετε τον δεσμό μεταξύ της μεμβράνης και του αυγού. Ο διανομέας βιολογικών αυγών Pete and Gerry’s παραδέχεται ότι όσο πιο φρέσκα είναι τα αυγά, τόσο πιο δύσκολα ξεφλουδίζονται. Το ασπράδι από φρέσκα αυγά έχει χαμηλότερο pH και αυτό δημιουργεί ισχυρότερο δεσμό μεταξύ του λευκώματος (ή του ασπραδιού) και του κελύφους. Καθώς τα αυγά γερνούν, το επίπεδο του pH αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι δεσμοί δεν είναι τόσο ισχυροί, οπότε διαχωρίζονται ευκολότερα. Η Pete & Gerry’s συνιστά να περιμένετε μια εβδομάδα μετά την αγορά των αυγών πριν τα βράσετε.

Αλλά αν δεν μπορείτε να περιμένετε να ωριμάσουν τα αυγά σας, η προσθήκη ενός αλκαλικού στοιχείου στο νερό, όπως η μαγειρική σόδα, μπορεί να βοηθήσει στο να χαλαρώσουν οι δεσμοί μεταξύ των πρωτεϊνών. Σημειώστε, ωστόσο, ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να μην κάνει πάντα τη διαφορά και μπορεί επίσης να μην είναι τόσο δελεαστική, καθώς η μαγειρική σόδα ενισχύει τη μυρωδιά (και τη γεύση) του θείου στα αυγά, σύμφωνα με τους Los Angeles Times.

Αυγά

Εναλλακτικά, μπορείτε να μαγειρέψετε τα αυγά στον ατμό αντί να τα βράσετε. Σύμφωνα με το Leite’s Culinaria, ο ατμός χαλαρώνει τους δεσμούς μεταξύ του ασπραδιού και των μεμβρανών, γεγονός που τα εμποδίζει να κολλήσουν μεταξύ τους.

Θα μπορούσατε, επίσης, να δώσετε στα σκληρά βρασμένα αυγά ένα παγωμένο «μπάνιο» μετά το μαγείρεμα. Αυτό όχι μόνο θα σταματήσει το μαγείρεμα των αυγών -το υπερβολικό μαγείρεμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα ελαστικό αυγό, λέει το HowStuffWorks -αλλά προκαλεί τη συρρίκνωση της μεμβράνης γύρω από το αυγό και το διαχωρισμό της από το κέλυφος. Παρομοίως, περνώντας το αυγό κάτω από κρύο νερό ενώ το ξεφλουδίζετε, το νερό θα βοηθήσει να ξεκολλήσουν τα δύο αυτά συστατικά μεταξύ τους.