Υλικά

  • 1 συσκευασία (500 γρ.) φασόλια γίγαντες
  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κύβο για όσπρια
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο κομμένη σε φετάκια
  • 2 κόκκινες + 2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
  • 1 συσκευασία (250 ml) συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 κουταλάκι ντοματοπελτέ
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 ½ φλ. ζεστό νερό
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Το προηγούμενο βράδυ, βάζετε τους γίγαντες σε μια κατσαρόλα με 6 φλ. κρύο νερό και τα αφήνετε να κοχλάσουν για 10 λεπτά.
  2. Στη συνέχεια, τα αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε 2 φλ. κρύο νερό. Τα αφήνετε να μουλιάσουν σκεπασμένα ολόκληρο το βράδυ.
  3. Την επομένη, τα στραγγίζετε και τα βάζετε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας νερό μέχρι να τα σκεπάσει και το ζωμό. Βράζετε για περίπου 40΄.
  4. Κατόπιν, τα σουρώνετε και τα βάζετε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
  5. Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Προσθέτετε τις πιπεριές και σοτάρετε για άλλα 5΄.
  6. Ρίχνετε το χυμό ντομάτας, το ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε.
  7. Αφήνετε να βράσουν για 10΄ μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Ρίχνετε τη σάλτσα πάνω από τα φασόλια και προσθέτετε τα 2 ½ φλιτζάνια νερό.
  8. Σκεπάζετε το σκεύος και το βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε τα φασόλια στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά.