Υλικά

  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 120 ml σπορέλαιο
  • 1 ξύσμα από πορτοκάλι
  • 60 ml χυμό πορτοκάλι
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 0,5 κ.γ. κανέλα
  • 50 ml κονιάκ
  • 0,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 0,25 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζετε το σιρόπι. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τη φέτα πορτοκαλιού. Βράζετε για 5 λεπτά. Αφήνετε στην άκρη.
  2. Βάζετε σε μπολ το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το ξύσμα, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα.
  3. Ανακατεύετε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι.
  5. Πλάθετε μελομακάρονα και τα τοποθετείτε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα χαράζετε με πιρούνι.
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C , για 25-30 λεπτά.
  7. Όσο είναι ζεστά τα περνάτε για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι και τα ακουμπάτε σε πιατέλα.
  8. Τα πασπαλίζετε με τα κοπανισμένα καρύδια.